Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Hidroelectrica se listează pe Bursă. Oricine va putea să cumpere acțiuni la "perla" energiei românești
WhatsApp
Hidroelectrica se listează pe Bursă. Astfel, începând din iulie, oricine va putea să cumpere acțiuni la compania de stat, supranumită "perla" energiei românești.

Hidroelectrica urmează să fie listată la Bursa de la București (BVB) în luna iulie, o mișcare pe care piața de capital autohtonă o așteaptă de mulți ani.

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de joi, prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acţiuni, reprezentând 17,34% din numărul total al acţiunilor emise de Hidroelectrica, preţul de Ofertă fiind de 94 lei - 112 lei per acţiune, conform unui comunicat al ASF.

Oferta se va desfăşura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23 iunie - 4 iulie 2023, şi este destinată atât segmentului de retail, cât şi investitorilor instituţionali.

După desfăşurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute şi se va adresa Bursei de Valori Bucureşti pentru obţinerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise.

Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei şi un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidrolectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est şi este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienţi casnici şi industriali.

"Listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti este cea mai mare din istoria pieţei noastre de capital şi chiar din regiune şi va deveni un punct de referinţă pentru bursa românească. Acest demers va oferi o altă anvergură pieţei de capital din România şi va atrage atât micii cât şi marii investitori. Echipele de experţi din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară au lucrat permanent pentru a crea cadrul legislativ necesar, astfel încât oferta publică de vânzare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi să se deruleze exclusiv la Bursa de Valori Bucureşti", a declarat domnul Nicu Marcu, Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, potrivit Agerpres.

Piața de capital din România primește un boost de încredere

 

Potrivit comunicatului, prin listarea Hidroelectrica, Bursa de la Bucureşti îşi întăreşte rolul la nivel regional, având totodată o importanţă semnificativă atât pentru piaţa de capital cât şi pentru investitorii din România. Intrarea la tranzacţionare a acţiunilor Hidroelectrica vine şi în contextul adoptării Strategiei pieţei de capital, care sprijină şi încurajează creşterea lichidităţii şi atractivităţii pieţei de capital româneşti.

"Unul dintre obiectivele majore ale ASF este dezvoltarea durabilă a pieţei de capital, întrucât economia naţională are nevoie de consolidarea acestui sector. Aşa cum am spus şi cu alte ocazii, pentru susţinerea Bursei este nevoie de orientarea investiţiilor către active solide din economia naţională. Bursa românească trebuie să devină un reper semnificativ al economiei româneşti, o importantă sursă de finanţare a acesteia şi o platformă de tranzacţionare a pachetelor de acţiuni ale celor mai importante şi atractive companii româneşti", a mai spus Nicu Marcu.

Hidroelectrica a anunţat la începutul acestei luni, printr-un comunicat, intenţia Fondului Proprietatea de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente.

Potrivit sursei citate, Fondul a primit acordul acţionarilor pentru a dispune în cadrul ofertei de întreaga sa participaţie de până la 19,94%, din numărul total de acţiuni emise de societate, numărul de acţiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice urmând să fie determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei şi nu va beneficia în vreun fel de fondurile obţinute ca urmare a desfăşurării ofertei.

Demersul va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail şi instituţionali din România, precum şi investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Acţiunile vor fi vândute şi, ulterior admiterii, tranzacţionate în lei.

Conform documentului, admiterea este de aşteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacţionare, acţiunile societăţii vor fi incluse în indicele BET al BVB. Societatea şi fondul vor fi supuşi unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă de 180 zile, iar acţionarul majoritar al societăţii va fi supus unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor societăţii pentru o perioadă de 12 luni de la data admiterii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
Spectacola.ro
03 dec 2023, 08:58
DCBusiness.ro
03 dec 2023, 13:21
ParintiSiPitici.ro
01 dec 2023, 11:34
Spectacola.ro
03 dec 2023, 08:58
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCMedical.ro
03 dec 2023, 08:42
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCNews.ro
03 dec 2023, 12:07
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
ParintiSiPitici.ro
01 dec 2023, 11:34
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCBusiness.ro
03 dec 2023, 13:21
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DCNews.ro
03 dec 2023, 12:07
DCMedical.ro
03 dec 2023, 08:42
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12