Proiectul care modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor a fost depus în Parlament pe 14 mai 2019 si se află în procedură legislativă la Senat. Inițiatorii legii sunt Liviu Dragnea, Lia Olguța Vasilescu și liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.
Guvernul spune că legislația actuală are deja 3 situații în care plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă:
-mama primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu
-mama primește indemnizația de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora
-mama realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației (6.250 lei)
„În ceea ce privește norma propusă în prezenta inițiativa legislativă, apreciem că aceasta contravine dispozițiilor art. 16 alin. (1) din Constituția României, republicată.
În plus, menționăm faptul că soluția propusă anulează parțial voința Parlamentului referitoare la limitarea cuantumului veniturilor, voința exprimată recent prin Legea nr.89/20193, în cadrul căreia se modifică lit. c) a art. 16 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/20104. În acest context, menționăm că prin măsurile preconizate se creează privilegii pentru anumite categorii de persoane, și anume, cele care realizează venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală și din activități agricole, silvicultură și piscicultură, fără o justificare obiectivă. Drept consecință, norma astfel propusă încalcă principiul egalității în drepturi prevăzut de art. 16 alin. (1) din Constituția României. Mai mult, apreciem că justificarea inițiatorilor din Expunerea de motive este insuficientă, întrucât nu doar în aceste domenii de activitate, suspendarea activității poate genera respectivele consecințe", a decis Executivul.
Concluzia Guvernului este că „Parlamentul va decide asupra oportunității adoptării acestei inițiative legislative".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News