Grecia este o poartă către Uniunea Europeană pentru mii de migranţi şi solicitanţi de azil din Orientul Mijlociu, Asia şi Europa de Est. Mulţi dintre ei ajung să lucreze ilegal, în sectoare precum construcţii, agricultură şi turism.
După ce a ieşit din trei planuri de salvare internaţionale în 2018, Grecia, la fel ca alte ţări europene, a fost de asemenea lovită de un exod al forţei de muncă în timpul pandemiei de COVID din 2020-2021 şi mulţi dintre muncitori nu s-au mai întors niciodată.
Guvernul conservator, care a fost reales în iunie şi a înăsprit politica Greciei de a reduce migraţia angajând mai mulţi poliţişti de frontieră şi sporind patrulele, estimează că aproximativ 300.000 de migranţi fără acte trăiesc acum în ţară.
"Nu vrem oameni invizibili", a declarat luni pentru televiziunea ANT1 ministrul de stat Akis Skertsos, adăugând că permisul va ajuta la atragerea lucrătorilor pentru posturi pe care grecii şomeri par că nu le vor şi la protejarea ordinii publice.
Conform proiectului de lege al guvernului conservator, migranţii şi solicitanţii de azil care trăiesc în ţară de cel puţin trei ani, nu au antecedente penale şi li s-a oferit un loc de muncă pot aplica până în decembrie 2024 pentru noul permis de şedere.
Partidul prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis controlează 158 de locuri în parlamentul de 300 şi, prin urmare, proiectul de lege, care creează de asemenea postul de coordonator naţional pentru returnarea migranţilor, ar trebui să fie aprobat luni seară.
Se estimează că aproximativ 30.000 de persoane - multe dintre ele din Albania, Georgia, Pakistan şi Filipine - ar putea aplica pentru noul tip de permis, au declarat oficiali ai Ministerului Migraţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News