Ambasada României la Atena a eliberat titluri de călătorie pentru șapte persoane care aveau și cetățenie română după ce actele lor de identitate au fost distruse în zona afectată de incendiu. "Aceştia nu au necesitat asistenţă medicală şi au părăsit zona în siguranţă", precizează sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetăţenilor români să evite zona afectată de incendiile care au avut loc în ultimele zile şi a transmis şi o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Elenă.
Durerea este înlocuită de furie, joi, în Grecia
Echipele de intervenţie continuă să caute supravieţuitori în zonele din apropierea Atenei mistuite de flăcări în cea de-a treia zi de la incendiul devastator ce a pustiit localitatea Mati şi a lăsat în urmă cel puţin 82 de morţi.
Circa 300 de pompieri şi voluntari au cercetat zona pentru a da de urma zecilor de persoane declarate dispărute. Printre acestea se numără şi două fetiţe, surori, în vârstă de 9 ani. Alte persoane au apelat la media pentru a aflat mai multe informaţii. O femeie a declarat că îşi caută fratele care se întorcea acasă când a izbucnit incendiul. ''Tatăl meu a fost ultima persoană care a vorbit cu el, luni seară'', a declarat pentru postul Skai TV Katerina Hamilothori. ''Nu avem nicio ştire'', a spus ea.
Identificarea cadavrelor
Cauza izbucnirii flăcărilor nu a fost stabilită şi este investigată de un procuror din Atena care evaluează totodată modul în care s-a intervenit la incendiu. Autorităţile locale au declarat că rafalele de vânt imprevizibile ar fi făcut inutile chiar şi planurile de evacuare cel mai bine executate, însă pompierii au relatat Reuters că unii hidranţi din zonă nu aveau apă. O teorie luată în calcul este aceea că incendiul ar fi fost provocat în mod deliberat în trei zone în acelaşi timp.
În faţa sediului Institutului de Medicină Legală din Atena atmosfera era încărcată de tristeţe în timp ce rudele victimelor veneau să identifice cadavrele celor dragi şi să prezinte dovezi. Majoritatea trupurilor neînsufleţite găsite printre ruine sunt în mare parte carbonizate, iar identificarea lor este un proces dificil, după cum au precizat experţii
''Va fi foarte dureros, vor urma identificarea... înmormântările, şi mai multă durere'', a spus edilul din localitatea învecinată Pikermi. ''Mă tem că numărul morţilor va creşte'', a adăugat primarul. Donaţiile sub formă de alimente, sânge, medicamente şi haine au depăşit toate aşteptările, a mai spus oficialul.
Cel puţin 187 de persoane au fost rănite în incendiu, printre acestea numărându-se 22 de copii. Toţi au fost identificaţi, potrivit autorităţilor. Potrivit evaluării iniţiale, peste 500 de locuinţe din zona vastă afectată de flăcări au suferit pagube, majoritatea fiind complet distruse. Cel puţin 300 de autovehicule au fost arse şi au fost transferate într-un cimitir de maşini din Rafina pentru a se elibera străzile înguste care luni au devenit adevărate capcane mortale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News