Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Gibraltarul a fost adăugat, în sfârșit, pe lista orașelor britanice, după ce experții au descoperit că a fost omis timp de 180 de ani
WhatsApp
Gibraltarul a primit statutul de oraș, după ce cercetătorii au descoperit că a primit inițial această distincție în urmă cu 180 de ani de la regina Victoria. 
Gibraltarul a fost adăugat, în sfârșit, pe lista orașelor britanice, după ce experții au descoperit că a fost omis timp de 180 de ani / Foto: Unsplash

Guvernul reconfirmă acum statutul de oraș al Gibraltarului, după ce cercetările efectuate în Arhivele Naționale au arătat că regina Victoria a acordat această distincție în 1842.

De atunci, însă, Gibraltarul a fost omis de pe lista oficială a orașelor britanice recunoscute. 

Premierul demisionar Boris Johnson a declarat că este "excelent" să vadă această recunoaștere, descriind-o ca pe o "recunoaștere uriașă" a "istoriei bogate și a dinamismului" Gibraltarului.

 

Gibraltarul a fost adăugat, în sfârșit, pe lista orașelor britanice

 

Aceasta survine în timp ce miniștrii publică o nouă evidență a celor 81 de locuri care au obținut până în prezent statutul special, inclusiv cele opt noi desemnări acordate în cadrul unui concurs pentru a sărbători Jubileul de Platină al reginei la începutul acestui an.

Kit Malthouse, ministrul Biroului Cabinetului, a declarat: "Orașele din această listă sunt incredibil de bogate în istorie și cultură, iar locuitorii acestor zone sunt, pe bună dreptate, foarte mândri să vadă că semnificația orașului lor este pusă pe hârtie.

Sper că oamenii care locuiesc în aceste locuri, în special în noile orașe, pot profita de avantajele creșterii prestigiului global al orașului lor și că acesta va atrage mai multe investiții pentru întreprinderile locale”, conform Daily Mail.

 

Gibraltarul este teritoriu britanic din 1713

 

Gibraltarul este o peninsulă stâncoasă de 2,6 mile pătrate, care este o colonie britanică și se învecinează cu Spania.

A devenit teritoriu britanic în 1713, în conformitate cu termenii Tratatului de la Utrecht, care a pus capăt Războiului de Succesiune spaniolă.

Însă, în ultimele decenii, UE a încercat să exercite presiuni asupra Londrei și Madridului pentru a rezolva problema viitorului său statut. 

În cadrul unui referendum desfășurat în 2002, gibralțienii au respins în mod răsunător ideea unei suveranități comune. 

Constituția din 2006 a Stâncii stipulează că nu poate exista niciun transfer de suveranitate către Spania împotriva dorinței alegătorilor săi.

La sfârșitul anului 2006, zborurile de pasageri între Spania și Gibraltar au fost reluate pentru prima dată după aproape 30 de ani, deși șapte ani mai târziu au fost reluate controalele la frontieră de către Spania ca răspuns la un plan gibraltean de construire a unui recif artificial.

Legătura aeriană din 2006 a fost restabilită după ce Gibraltarul, Spania și Marea Britanie au semnat acorduri menite să îmbunătățească condițiile de viață pe Stâncă.  

Lista completă a orașelor recunoscute din teritoriile de peste mări include Hamilton, Bermuda; Jamestown, Sfânta Elena; și Stanley, Insulele Falkland - acesta din urmă fiind unul dintre cele opt locuri care au obținut acest statut în cadrul concursului Jubileul de Platină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel