Ghidul lucrătorului sezonier în Spania cuprinde detalii legate de contractul de muncă și despre condițiile în care se desfășoară colaborarea.
Relațiile de muncă în Spania sunt reglementate de Statutul Lucrătorului (echivalent Codului Muncii) care stabilește cadrul juridic minim al relației angajat-angajator, precum și drepturile și obligațiile minime ale ambelor părți.
Statutului lucrătorului i se adaugă Convențiile colective de muncă, la nivel de comunitate autonomă, provincie sau întreprindere.La momentul angajării unui lucrător se aplică, dacă există, prevederile convenției colective ale sectorului de activitate, în funcție de situarea geografică.
În lipsa unei convenții colective sau a unor prevederi specifice privind anumite aspecte concrete care să se regăsească în acestea, legislația aplicabilă este oferită de Statutul lucrătorilor.
Vezi aici Ghidul lucrătorului român în Spania (format PDF)
Statutul lucrătorilor are prioritate față de convențiile colective, în sensul că o convenție poate îmbunătăți condițiile stabilite de Statutul lucrătorilor, dar niciodată acestea nu pot fi defavorabile pentru lucrător.
Majoritatea contractelor de muncă ale lucrătorilor sezonieri din Spania, în special în agricultură, sunt contracte pe perioadă determinată.
Referitor la perioada de preaviz, aceasta este de 15 zile, atât pentru angajator, care trebuie să notifice angajatul dacă încheie colaborarea înainte de finalizarea contractului, cât și pentru angajat, în cazul în care își dă demisia.
Condițiile referitoare la decontul transportului și asigurarea cazării trebuie negociate la momentul încheierii contractului și trecute în contractul individual de muncă. În unele cazuri aceste prevederi apar în convențiile colective de muncă provinciale.
În practică, majoritatea angajatorilor din agricultură oferă cazare lucrătorilor care locuiesc la mai mult de 100 km de punctul de lucru și, în cazul lucrătorilor străini nerezidenți, suportă costul biletului de transport pentru venirea în Spania.
Nu există o obligație legală privind asigurarea repatrierii lucrătorilor recrutați în agricultură la final de contract sau în cazul încheierii activității anterior finalizării perioadei contractuale. Există, de asemenea, și în agricultură, contracte pe perioadă nedeterminată, mai ales în cazul “lucrătorilor intermitenți” (fijosdiscontinuos) care lucrează, în general, tot doar în perioadă de sezon agricol sau turistic, dar în aceleași perioade ale anului și pentru același angajator.
Subliniem lucrătorilor români importanța prestării muncii cu forme legale, o plasă de siguranță în ceea ce privește garantarea șomajului, a ajutoarelor și a asigurărilor medicale în cazul pierderii locului de muncă.
Totodată, aducem în atenția lucrătorilor români posibilitatea transmiterii de reclamații în limba română către autoritățile spaniole a oricărui tip de abuzuri sau exploatare la care ar putea fi supuși http://www.mitramiss.gob.es/itss/web/Atencion_al_Ciudadano/FORMULARIOS/index.html , sau de a contacta misiunea diplomatică pentru sprijin și îndrumare [email protected] , se arată în Ghidul publicat de Ministerul Muncii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News