Spitalele sunt instituții dedicate recuperării pacienților, iar alimentația sănătoasă joacă un rol esențial în acest proces. Totuși, din cauza economiilor, realitatea din multe clinici este departe de standardele de nutriție dorite, iar pacienții primesc adesea mâncare de calitate scăzută și produse ieftine. Publicația germană Taggeschau a realizat un reportaj în care a arătat dezamăgirea nemților pentru mâncarea servită în spitale. Mâ întreb ce ar zice dacă i-am invita la noi.
În ultima vreme, experiențele pacienților privind hrana din spitale au generat numeroase discuții pe rețelele de socializare. În timp ce unii consideră că mâncarea este satisfăcătoare, numeroase persoane se plâng: „O catastrofă absolută. Inumană”, „Mâncarea din spital este proastă”, sau „Nu pare deloc gustoasă”.
Jurnaliștii germani spun că spitalele sunt forțate să opereze cu bugete restrânse și nu își permit să prioritizeze alimentația pacienților.
Medicul șef Diana Rubin de la Clinica Vivantes din Berlin, membru al consiliului Societății Germane de Medicină Nutrițională, subliniază importanța unei diete sănătoase în spital, esențială nu doar în cazul intervențiilor chirurgicale, dar și în tratamentul unor afecțiuni grave, precum cancerul. Rubin afirmă că o alimentație corespunzătoare contribuie la o recuperare mai rapidă, la reducerea complicațiilor și la scăderea mortalității.
Bugetele alocate hranei sunt o provocare majoră în Germania, spitalele cheltuind în medie doar șase euro pe zi pentru fiecare pacient. Gerald Gaß, de la Asociația Spitalelor Germane, evidențiază o criză financiară profundă, în care 80% din spitale funcționează în pierdere. Acestea nu au primit ajustări pentru a compensa inflația sau creșterea costurilor materialelor, ceea ce afectează inclusiv aprovizionarea cu alimente. În ciuda dorinței de a oferi produse mai bune, spitalele nu dispun de fonduri pentru a acoperi astfel de cheltuieli.
În sistemul german de sănătate, clinicile primesc un buget fix per pacient, acoperind toate serviciile. Însă, sfaturile nutriționale și alte servicii de dietetică nu sunt facturate separat, explică Rubin. De aceea, spitalele nu primesc compensații pentru a oferi consultații nutriționale, acestea rămânând nerecunoscute în sistemul actual.
De-a lungul timpului, români care au ajuns la spital în Germania au descris condițiile din spitale și au filmat ce au primit de mâncare. În imaginile publicate de o româncă pe Youtube, poate fi observat meniul pe care l-a primit, la alegere.
Porțiile sunt mari, iar mâncarea arată foarte bine.
Un alt român a filmat ce a primit de mâncare în Germania, fiind încântat de gulașul cu garnitură din farfurie. Imagini aici.
Românii spun că mâncarea din spitalele din Germania rivalizează cu cea primită la unele hoteluri în România.
FOTO cu mâncarea din spital în Germania:
Și pentru că am tot făcut comparație, hai să vedem cum e la noi. În România, norma de hrană pentru pacienții din spitale este de 20 de lei pe zi. O sumă infimă raportată la prețurile de astăzi.
Alimentele care se serveau la Spitalul Universitar din București în urmă cu 3 ani erau de-a dreptul "îmbietoare", situația fiind de-a dreptul tragi-comică.
În prima imagine se poate observa un mic dejun extrem de bogat, demn de un spital din UE. Cele două felii de pâine cu o lingură de brânzică proaspătă și un cub de unt sunt înnobilate de o cană de ceai de tei, care nu a încăput în cadru, pentru a nu fura din efectul unui "plating" reușit.
În cea de-a doua poză, este un fel mâncare prezentat cu un nume destul de pompos. Aici, maestrul bucătar s-a inspirat din curentul minimalist, ciocănelul de pui fiind vedeta farfuriei și ilustrarea perfectă a zicalei "esențele tari se țin în forme mici".
*Fotografiile îmi aparțin și sunt realizate în anul 2021. Între timp, probabil că lucrurile s-au mai schimbat. Poate sunt două ciocănele și 3 felii de pâine.
Potrivit publicației germane citate, în 2022, mai mulți medici din diverse spitale germane au adresat o scrisoare deschisă ministrului federal al alimentației, Cem Özdemir, și ministrului federal al sănătății, Karl Lauterbach, solicitând alocarea unui buget mai mare pentru mesele pacienților.
Cu toate acestea, până acum nu au fost implementate măsuri suplimentare de sprijin financiar. Ministerul Sănătății a declarat că deciziile privind alocarea resurselor sunt la latitudinea spitalelor, iar acele clinici care prioritizează alimentația pacienților trebuie să suporte singure costurile suplimentare, neexistând un buget distinct pentru acestea.
Gerald Gaß critică deschis atitudinea politicienilor, acuzându-i că „ignoră cu bună știință” situația economică precară a spitalelor. El subliniază că, în condițiile actuale de subfinanțare, nimeni nu poate aștepta ca spitalele să respecte standarde ridicate în ceea ce privește alimentația pacienților.
-----------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News