Grecia va furniza Ucrainei 40 de vehicule de luptă pentru infanterie BMP-1 proiectate de sovietici, în timp ce Atena va primi 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder din stocurile industriale ale Germaniei, a declarat Ministerul Apărării de la Berlin.
Ministrul apărării Christine Lambrecht şi omologul său grec Nikolaos Panagiotopoulos au ajuns la acord, a cărui implementare trebuie să înceapă imediat, a declarat ministerul.
Motivul din spatele acordului este că ucrainenilor le vor fi furnizate sisteme sovietice pentru care nu au nevoie de nicio instruire suplimentară, a mai spus ministerul.
Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus vineri premierului indian Narendra Modi că va face tot posibilul pentru a termina cât mai repede conflictul din Ucraina, afirmând totodată că înţelege 'îngrijorările' Indiei pe această temă, relatează EFE şi AFP.
"Cunosc poziţia dumneavoastră cu privire la conflictul în Ucraina, îngrijorările dumneavoastră pe care le exprimaţi frecvent. Vom face totul pentru a-l termina cât mai repede posibil", a declarat Putin într-o discuţie purtată vineri în cadrul summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) la Samarkand (în Uzbekistan), conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.
Preşedintele rus susţine că Ucraina este cea care refuză negocieze cu Rusia, potrivit EFE.
'Din păcate, pur şi simplu partea adversă - liderii Ucrainei - a refuzat orice proces de negociere şi a indicat că vrea să-şi atingă obiectivele pe cale militară, pe câmpul de luptă', a afirmat în continuare Vladimir Putin, citat de AFP.
Preşedintele rus l-a asigurat pe premierul indian că-l va ţine la curent cu evoluţia situaţiei (în conflictul din Ucraina), adăugând că relaţiile dintre India şi Rusia 'se dezvoltă' şi că cele două ţări au un 'parteneriat strategic'.
Premierul indian Narendra Modi a ţinut să sublinieze în discuţia cu Vladimir Putin că acum 'nu este timpul pentru războaie'.
'Excelenţă, ştiu că nu este timpul pentru război', a declarat Modi, adresându-i-se lui Vladimir Putin la Samarkand, în debutul primei lor întrevederi tete-a-tete de la invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie, potrivit imaginilor difuzate de serviciul public de televiziune indian Doordashan.
Tododată, şeful guvernului indian a subliniat importanţa 'democraţiei, diplomaţiei şi dialogului' ca instrumentele necesare pentru soluţionarea disputelor.
Cei doi lideri vor discuta despre 'modul de a avansa pe calea păcii', a completat premierul indian.
'Trebuie să ajungeţi la pace în viitor', a spus Modi şi a salutat posibilitatea de 'a lua cunoştinţă îndeaproape' de poziţia lui Putin în această privinţă.
India s-a abţinut să condamne explicit invazia rusă în Ucraina, care a dus la o creştere vertiginoasă a preţului la petrol şi la alte produse de bază.
New Delhi consideră Moscova drept un 'pilon esenţial' al politicii externe indiene datorită 'parteneriatului său strategic' pentru securitatea sa naţională.
Afirmaţiile premierului indian intervin la numai o zi după ce preşedintele rus a recunoscut că China, principalul aliat al Rusiei, are anumite 'îngrijorări' privind conflictul din Ucraina.
Creată în 2001, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai grupează Rusia, China, India, Pakistan şi patru state din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, urmând să i se alăture şi Iranul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News