Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Germania. Sentința care zdruncină industria îngrijirii permanente la domiciliu: Îngrijitoarele, salariu minim, la fel ca pompierii
WhatsApp
În Germania, timpul în care un angajat se află la dispoziţia angajatorului trebuie plătit. Curtea federală a Muncii a decis joi, 24 iunie, ca îngrijitorii din estul Europei să primească salariul minim atunci când se află 24 de ore din 24 la dispoziţia persoanei pe care o îngrijesc, la fel cum este cazul pompierilor, taximetriştilor sau personalului medical.

În Germania, timpul în care un angajat se află la dispoziţia angajatorului trebuie plătit. Acest lucru este, de pildă, valabil pentru pompieri, taximetrişti sau personalul medical. Ce se întâmplă însă dacă eşti în permanenţă la dispoziţie, 24 de ore din 24, locuind sub acelaşi acoperiş cu persoana pe care o îngijeşti?

Dobrina D. din Bulgaria a lucrat în 2015 la Berlin ca "îngrijitoare 24 de ore din 24". Ea a avut grijă de o bătrână germană de 96 de ani: "Eram la dispoziţie 24 de ore zilnic". Adesea trebuia noaptea să-i dea medicamente sau să-i schimbe scutecele. 

Vezi și: Germania. O româncă zdruncină sistemul îngrijirii la domiciliu. Daniela: Muncă non-stop, plătită doar 6 ore. „Și noi suntem oameni!“

Timp liber, zile libere Dobrina D. nu a avut. Pentru munca depusă în permanenţă, pentru faptul că era la dispoziţie non-stop, îngijitoarea din Bulgaria a primit un salariu lunar de doar 950 de euro net, plătite fiind doar 6 ore pe zi. Bulgăroaica a depus plângere la un tribunal german. Ea a fost prima care a făcut acest pas dintr-un număr estimat între 100.000 şi 300.000 de îngrijitori, în majoritate femei din estul Europei, care se ocupă de îngrijirea vârstnicilor în Germania. 

Sentința care zdruncină industria îngrijirii la domiciliu în Germania

 

Dobrina D. a trecut prin toate instanţele şi şi-a urmărit procesul din Bulgaria. În final, instanţa supremă în domeniul muncii din Germania i-a dat dreptate. "Şi timpul în care angajatul se află la dispoziţie trebuie remunerat cu salariul minim întreg", a conchis judecătorul Rüdiger Linck, preşedintele completului de judecată al Curţii federale a Muncii (BAG) din Erfurt, pe 24.06.2021, potrivit Deutsche Welle.

Câţi bani va primi retroactiv îngrijitoarea după pronunţarea sentinţei tribunalului din Erfurt din partea agenţiei bulgăreşti care a mediat contractul nu se ştie precis. Judecătorii din Erfurt au revizuit o decizie anterioară pronunţată de Tribunalul de Muncă al landului Berlin-Brandenburg (LAG). Judecătorii berlinezi stabiliseră atunci că îngrijitoarea bulgăroaică ar fi trebui să fie remunerată cu salariul minim pentru 21 de ore pe zi. Asta ar însemna că ea ar urma să primească retroactiv 38.377 de euro brut, din care ar trebui scăzuţi cei 6.680 euro care i-au fost deja plătiţi. Judecătorii instanţei superioare, de la Erfurt, consideră că sentinţa LAG ar trebui revizuită deoarece motivarea li se pare incompletă.

Ambele părţi interpretează, ca atare, sentinţa drept succes. Michael Wendler, avocatul agenţiei de mediere din Bulgaria, partea acuzată în proces, a subliniat, în dialog la DW, că nu pot fi luate în calcul 21 de ore pe zi şi că ar trebui ţinut cont şi de conţinutul contractului pe care îngrijitoarea l-a semnat. Prin contract, îngrijitoarea se obligase să lucreze 30 de ore pe săptămână. Fostul angajator al Dobrinei D. nici nu vrea să audă de ore suplimentare de muncă.  

Curtea federală a Muncii: Salariu minim entru îngrijitoarele 24 din 24 de ore, la fel ca pentru pompieri

 

Cazul Dobrinei D. arată discrepanţa frecventă dintre aşteptările familiei angajatoare şi cele ale persoanei angajate pentru îngjrijire. În formularul partenerului german al agenţiei bulgăreşti, care a mediat contractul Dobrinei D., se menţionează că angajata ar trebui "să fie la dispoziţie 24 de ore". 

Citește și: Germania. Decizie istorică a Tribunalului Muncii din Berlin: „Va zdruncina industria îngrijirii la domiciliu!“

În contractul de muncă încheiat de agenţia intermediară cu îngrijitoarea erau specificate, însă, doar 6 ore de muncă pe zi. Şi pentru că cele două agenţii - cea germană şi cea bulgărească - au încheiat şi un contract suplimentar doar între ele, nici angajata şi nici familia bătrânei de 96 de ani, deci angajatorul, nu au putut anticipa că se va ajunge la o astfel de situaţie.  

Reprezentanţii agenţiilor de mediere consideră imposibilă angajarea unei persoane pentru îngrijire la domiciliu cu asigurare şi un contract de 38,5 ore pe săptămână. Frederic Seebohm, directorul executiv al Asociaţiei federale pentru Îngrijirea la Domiciliu, apreciază că pentru o persoană care necesită îngrijire ar trebui înfiinţate 3-4 joburi cu program de opt ore. Costurile s-ar ridica astfel la 15.000 de euro pe lună. Problema, spune el, nu s-ar rezolva astfel, ci ar stimula munca la negru.  

(...)

Un lucru este limpede iar judecătorii federali au oferit acest indiciu colegilor de la nivel regional. În comunicatul de presă legat de actuala sentină se specifică: "Faptul că îngrijitoarea a trebuit să lucreze săptămânal mai mult de 30 de ore, cât prevede contractul, este plauzibil în baza dovezilor de la dosar". 

Citește articolul integral pe Deutsche Welle.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel