Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Defrișările din România au ajuns în presa germană
WhatsApp
România a fost înștiințată de către Comisia Europeană să pună capăt exploatării ilegale cu lemn. Presa germană relatează despre defrișările masive din România.   
Foto ILUSTRATIV

Potrivit presei germane, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de înștiințare prin care i se cere să oprească defrișările ilegale.

României i s-a dat termen o lună pentru a comenta acuzațiile aduse, iar dacă UE va constata că România încalcă legea, cazul va ajunge la Curtea Europeană de Justiție, țara noastră riscând să primească amenzi mari.

Scrisoarea de notificare emisă de Comisia Europeană este începutul unei proceduri de încălcare pe care UE o poate iniția împotriva unui stat membru dacă acesta încalcă obligațiile legale, relatează klimareporter.de.

România nu a putut controla despăduririle ilegale

 

Uniunea Europeană acuză autoritățile române pentru că nu au putut controla defrișările ilegale, afirmând că în țara noastră sunt unele arii protejate natural, una dintre ele fiind în Munții Făgăraș, unde trăiesc animale pe cale de dispariție, precum ursul, lupul și rîsul.

În urma avertismentelor primite, România face primii pași legali pentru a stopa defrișările ilegale.

Gabriel Păun de la organizația de mediu Agent Green luptă de mulți ani împotriva defrișărilor ilegale din țara noastră. Anul trecut el a depus o plângere în acest sens împotriva autorităților române.

Defrișările ilegale fac victime

 

„Luați, de exemplu, o singură tăietură clară de 3.700 de hectare în zona Natura 2000 din Maramureș, în nordul României. Zona este mai mare decât vechiul oraș Bruxelles și arată ca un câmp de luptă.", spune Gabriel Păun.

Exploatarea ilegală a lemnului este o problemă frecventă în România, aceasta devenind cunoscută mai bine abia anul trecut când s-a constatat că anual sunt tăiați 18 milioane de metri cubi de lemn. Însă inventarul făcut în 2018 a arătat că au mai fost tăiați ilegal încă 20.6 milioane de metri cubi.

Anul trecut au fost uciși brutal doi silvicultori români de către hoții de lemn, iar Romsilva a raportat 16 atacuri ale acestora asupra lucrătorilor forestieri, Gabriel Păun fiind chiar unul dintre victime.

Corupția, cauza exploatării ilegale de lemn

 

Comerțul ilegal cu lemn este o afacere de un miliard de dolari. Numai în nordul Maramureșului „cel puțin cinci milioane de metri cubi de lemn în valoare de peste 250 de milioane de euro au dispărut pur și simplu", declară Gabriel Păun.

Mulți experți consideră că motivul acestor defrișări ilegale este corupția din cele mai înalte cercuri politice din țara noastră. Companii internaționale cunoscute, precum Ikea sau HS Timber Group (cunoscută sub fostul nume, Schweighofer) au beneficiat mult timp de aceste exploatări ilegale.

În 2018 România a exportat lemn în valoare de 1.63 de miliarde de euro, iar principalii clienți au fost Italia, China, Japonia și Germania.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel