Principalul birou vamal din Augsburg a stabilit o pierdere de 25.000 de euro pentru securitatea socială. În fața Tribunalului districtual din Ingolstadt, proprietarul societății acuzat a recunoscut că a angajat șapte cetățeni români ca lucrători independenți în cadrul societății sale de gips-carton, între iulie 2015 și martie 2020, deși știa că aceștia erau simpli muncitori.
Ca urmare a investigațiilor efectuate de către controlul financiar al muncii clandestine din cadrul Biroului vamal principal din Augsburg împotriva proprietarului unei societăți de construcții de gips-carton, la data de 06.09.2022 a fost impusă o sancțiune de 200 de amenzi zilnice de câte 90 euro fiecare, în fața Tribunalului districtual din Ingolstadt, pentru angajarea neautorizată a mai multor falși lucrători independenți.
În fața instanței, proprietarul societății a recunoscut că a angajat în total șapte cetățeni români ca aparent proprietari de comerț independent în cadrul societății sale în perioada iulie 2015 - martie 2020, deși aceștia erau cu bună știință salariați puri, care erau complet integrați în organizarea comercială a inculpatului și lucrau exclusiv la indicațiile acestuia.
Muncitorii fuseseră cazați de către inculpat, printre altele, într-o pensiune din Ingolstadt și fuseseră plătiți în numerar, exclusiv în funcție de orele lucrate, între 11,00 euro și 12,50 euro. În perioada relevantă, inculpatul a condus o societate civilă și i-a angajat pe cei șapte cetățeni români ca lucrători independenți singuri.
„De fapt, nu au avut niciun cuvânt de spus sau putere de decizie. Deși inculpatul știa că utilizează simpla muncă a cetățenilor români, nu i-a înregistrat la organele de colectare a asigurărilor sociale ca angajați și, din motive de maximizare a profitului, nu a dedus niciun cost salarial auxiliar sub formă de contribuții sociale“, a concluzionat instanța. Acest lucru a dus la o pierdere de asigurări sociale de aproape 25.000 de euro.
Cu toate acestea, având în vedere că bărbatul de 54 de ani a mărturisit și a reparat deja prejudiciul către diferitele case de asigurări de sănătate până la data procesului, a fost posibil să se renunțe la un proces probatoriu elaborat, în special la citarea și interogarea lucrătorilor români în cauză.
După ce procesul a fost întrerupt doar câteva minute pentru a se ajunge la un verdict, instanța a dat curs, în esență, cererii parchetului München II și a impus inculpaților o pedeapsă de 200 de pedepse zilnice de câte 90 de euro fiecare. Întrucât acuzatul a declarat că renunță la apel, sentința a devenit definitivă în aceeași zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News