Gelu Voican Voiculescu a fost invitatul de aseară din emisiunea ”Sinteza Zilei”, într-o ediție dedicată Revoluției din 1989. El a vorbit despre cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu, dar și despre cum auzise despre numele său încă din 1968. Acesta a făcut și o confidență de natura religioasă în ceea ce îi privește pe soții Ceaușescu.
„Vă spun foarte sincer ca o confidență omenească. A căzut cerul pe mine când m-am văzut în situația de a fi la fața locului și să asist la moartea lor. Nu mai puteam da înapoi și m-am dus acolo. Când să plec, Ion Iliescu m-a luat de cot și mi-a spus ”Ai ceva împotrivă să meargă și profesorul Măgureanu?”. Am spus nu”, a declarat Gelu Voican Voiculescu.
Întrebat de Mihai Gâdea dacă în raport cu evenimentele Revoluției și moartea soților Ceaușescu există ceva care îl apasă pe conștiință, Gelu Voican Voiculescu a mărturisit că este împăcat cu sine și cu modul în care a acționat.
„În repetate rânduri, de ziua eroilor, am strecurat câte o colivă cu un pomelnic ”Nicolae și Elena morți fără lumină”, la Biserica Amzei. Din punct de vedere creștinește pentru conștiința mea am considerat că merită ușurarea pe care o produce un parastas. Cred în rolul pomenirii morților”, a mai declarat Gelu Voican Voiculescu.
Gelu Voican Voiculescu și-a amintit că a auzit prima dată de Ion Iliescu în anul 1968 când acesta a avut un discurs ”îndrăzneț” pentru acea perioadă.
„L-am cunoscut pe Ion Iliescu din momentul în care a intrat în studiol 4 al TVR, în ziua de 22 decembrie. Alături de el era regretatul Mihai Ispas, un cunoscut al lui Iliescu.
Auzisem de Ion Iliescu încă din 1968. Era ministrul Tineretului. Urmăream cu foarte mare atenție momentul 1968. Ion Iliescu a avut în Parlamentul de atunci o alocuțiune foarte îndrezneață atunci și am reținut atitudinea cu care a condamnat intervenția sovietică. Tot în 1968 a apărut la Uniunea Scriitorilor la o ședință deschisă ținută de Adrian Păunescu - secretarul UTC-ului, și eu mă aflam în sală fiind prieten cu Adrian. Iar pe scenă a apărut Iliescu care a prezidat într-un fel ședința de UTC, fiin adus de Păunescu”, a declarat Gelu Voican Voiculescu.
„Mi s-a părut un om calm, cu o atitudine care contrasta cu tovarășii fălcoși pe care îi văzusem în alte împrejurări. Dar la momentul Revoluției știam despre Iliescu că, în calitatea de secretar general, când s-a întors din China și Coreea, în vara lui 1971, Iliescu a fost destituit, acuzat de intelectualism și trimis secretar II cu propaganda la Timișoara.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News