Prefectul departamentului francez Alpes-Maritimes, Bernard Gonzalez, a declarat pentru AFP că ''ceea ce trăim este ieşit din comun''.
''Suntem obişnuiţi să vedem imagini de la astfel de dezastre pe alte continente, uneori cu o anumită detaşare, iar acum aceste lucruri ne-au afectat şi pe noi'', a adăugat oficialul.
Opt persoane sunt în continuare date dispărute în Franţa şi două în Italia, care a înregistrat doi morţi, potrivit celui mai recent bilanţ.
În Saint-Martin-Vésubie, o aşezare montană cu 1.400 de locuitori situată la nord de Nisa, accesul nu se mai poate face cu maşina, turişti şi locuitori fiind adunaţi în piaţa centrală în aşteptarea evacuării cu elicopterul, a relatat un jurnalist AFPTV care a ajuns în acea zonă pe jos.
Elicopterele jandarmeriei, pompierilor şi armatei transportă sinistraţii, în timp ce prognozele indică noi episoade de precipitaţii.
În Breil-sur-Roya, lângă graniţa cu Italia, aşezarea devenită inaccesibilă oferă scene de dezastru - case înghiţite de noroi şi maşini răsturnate în albia râului, a relatat un jurnalist AFP. ''Avem o populaţie căreia îi lipseşte totul, apă, electricitate, alimente. Trebuie să restabilim rapid comunicaţiile telefonice fără de care nu ne putem face cunoscute nevoile'', a spus primarul, Sébastien Olharan.
În regiunea Nisa, precum şi în nordul Italiei vecine, numeroase drumuri sunt distruse, zeci de case au fost avariate de viituri, iar staţiile de tratare a apei au fost afectate.
''Situaţia este foarte gravă. Este ca în 1994'', când inundaţiile din Po şi Tarano au ucis 70 de persoane, a declarat pentru cotidianul italian La Stampa preşedintele regiunii Piemont, Alberto Cirio. "Cu o diferenţă, aceea că au căzut 630 mm de apă în 24 de ore, ceva nemaiauzit într-un timp atât de scurt din 1954", a precizat oficialul.
În Ventimiglia, la mică distanţă de graniţa cu Franţa, comercianţii îşi curăţau duminică magazinele pline de apă şi noroi, a constatat un corespondent AFP, iar organizaţiile se tem pentru soarta migranţilor, care obişnuiesc să stea pe malurile râului Roya, în contextul în care potopul a fost deosebit de violent.
Regiunile italiene Piemont şi Liguria au solicitat Romei decretarea stării de urgenţă. În Franţa, statul a lansat procedura de ''catastrofă naturală''.
Premierul francez Jean Castex nu şi-a ascuns ''profunda îngrijorare'' cu privire la bilanţul definitiv al acestor intemperii excepţionale.
Sâmbătă seara, 21 de persoane care fuseseră declarate dispărute de autorităţile italiene au fost găsite în stare bună pe partea franceză, în apropiere de Col de Tende.
În noaptea de sâmbătă până duminică, 200 de persoane au fost adăpostite de autorităţi. La Nisa, oraşul a oferit locuri de cazare de urgenţă şi a mobilizat autobuze şi taxiuri pentru a ajuta sinistraţii, notează AFP, citat de Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News