Premierul francez Jean Castex s-a aflat în fruntea ceremoniilor desfăşurate la principalele puncte unde s-au produs exploziile şi împuşcăturile, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi.
Stade de France, în Saint-Denis; barul şi restaurantul Le Carillon şi Petit Cambodge; barurile Bonne Biere, Comptoir Voltaire şi La Belle Equipe; sala de spectacole Bataclan - au făcut obiectul ceremoniilor de omagiere care au inclus depunerea de coroane de flori.
Franţa, omagiu victimelor atentatelor jihadiste din 13 noiembrie 2015
Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, a depus un buchet de flori albe în faţa terasei barului Le Carillon, a constatat un jurnalist al AFP. Avându-l alături pe soţul ei, Doug Emhoff, Kamala Harris - care încheie sâmbătă o vizită de patru zile în Franţa - a depus imediat după ora prânzului un buchet de flori la baza unei plăci care aduce un omagiu victimelor împuşcăturilor de pe terasele barului Le Carillon şi restaurantului Le Petit Cambodge (arondismentul X), după care s-a recules câteva momente. Apoi, Harris a traversat strada şi a intrat pentru scurt timp în barul Le Carillon.
Cel mai emoţionant moment s-a petrecut la Bataclan, în plin centrul Parisului, unde au fost ucise 90 de persoane, în mare parte spectatori la un concert heavy metal. Aici, supravieţuitorii şi apropiaţii victimelor au ascultat cu emoţie cum este rostit numele fiecăreia dintre cele 90 de persoane care au pierit în sala de concerte.
În acea seară fatidică de 13 noiembrie 2015, mai multe comandouri jihadiste au acţionat simultan în mai multe zone din Paris, semănând haosul şi panica, aminteşte EFE, care atrage atenţia că aceste comemorări coincid cu procesul mediatizat în care sunt judecaţi 20 de jihadişti care au fost implicaţi în atacuri.
Se crede că Salah Abdeslam, un bărbat franco-marocan în vârstă de 32 de ani, este singurul membru supravieţuitor al grupării suspectate că a comis atacurile, în condiţiile în care cei mai mulţi membri ai grupării s-au aruncat în aer sau au fost ucişi de forţele de ordine în timpul atacurilor. Restul de 19 suspecţi sunt acuzaţi că au pus la dispoziţia comandourilor arme şi maşini sau că au jucat un rol în organizarea a ceea ce a fost numit un "11 septembrie al Franţei". Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, majoritatea acuzaţilor riscă închisoarea pe viaţă.
"Astăzi, Parisul nu uită de 13 noiembrie", a scris pe Twitter edilul Capitalei Franţei, Anne Hidalgo, prezentă la ceremonii, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News