Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Franța. A început votul la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor legislative anticipate; Francezii din București sunt așteptați să își exprime votul
WhatsApp
Secțiile de votare s-au deschis în Franța pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate. 
Lista secțiilor de votare din străinătate (Foto: Freepik)

Secțiile de votare s-au deschis duminică la ora locală 8:00 (06:00 GMT) în Franța continentală pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate. Este un scrutin istoric în care extrema dreaptă ar putea ieși învingătoare, însă există mari incertitudini legate de capacitatea acesteia de a obține majoritatea absolută necesară pentru a forma un guvern, informează AFP.

Francezii pot vota până la 18:00 (16:00 GMT) sau până la 20:00 (18:00 GMT) în marile orașe, moment în care vor fi anunțate primele rezultate. Mobilizarea alegătorilor este așteptată să fie puternică, similar cu primul tur, când rata de participare a fost de 66,7%.

În primul tur, desfășurat duminica trecută, formațiunea de extremă dreapta Adunarea Națională (RN) a fost cea mai puternică forță politică, depășind o nouă alianță de stânga și tabăra centristă a președintelui Emmanuel Macron, amintește dpa.

Ultimele sondaje de opinie sugerează că RN și aliații săi vor obține între 175 și 215 mandate, mult sub numărul necesar pentru a avea majoritatea absolută. Pentru a o obține, extrema dreaptă ar trebui să câștige 289 din totalul de 577 de mandate din Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez.

Francezii din Bucuești sunt așteptați să își exprime votul

 

Aproximativ 300 de cetățeni francezi sunt așteptați la urne în București pentru al doilea tur al alegerilor parlamentare anticipate din Franța, a informat Ambasada Franței.

Singura secție de votare din România este deschisă la Ambasada Franței din București, între orele 8:00 și 18:00, relatează Agerpres. 

Cetățenii francezi trebuie să prezinte un document de identitate francez – carte de identitate, pașaport sau permis de conducere – pentru a putea vota. Cei care dețin dublă cetățenie pot folosi și cartea de identitate emisă de o altă țară UE.

Conform legislației, alegătorii din diaspora franceză își pot exprima opțiunea și online.

La primul tur al alegerilor, desfășurat în urmă cu o săptămână, 359 de persoane au votat în București, iar 987 de cetățeni francezi din România au votat online pentru reprezentanții Legislativului francez, potrivit Ambasadei Franței la București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel