Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Francezii, îndemnați să reducă consumul de curent electric, pe fondul valului de frig care a lovit țara
WhatsApp
Operatorul rețelei electrice franceze, RTE, a avertizat sâmbătă în legătură cu o posibilă situație "tensionată" între cererea și oferta de electricitate din țară, ca urmare a valului de frig care a lovit Europa, relatează Reuters. 

RTE a emis un comunicat în care a cerut companiilor și autorităților locale franceze să își reducă consumul de energie în special între orele 7.00 și 10.00 luni dimineața.

Potrivit RTE, consumul de electricitate ar putea ajunge luni dimineață la 73.000 de megawați (MW), în timp ce producția de electricitate ar putea ajunge la 65.000 MW. Ca urmare, Franța ar putea importa până la 11.000 MW, a precizat RTE.

Operatorul de rețea nu se așteaptă la întreruperi de energie electrică și își va actualiza prognoza duminică, a precizat compania.

În februarie, compania a declarat că este necesar să se mențină un nivel sporit de vigilență în cazul unui val de frig care durează mai multe zile consecutive, al unei producții eoliene scăzute sau al unei scăderi puternice a disponibilității nucleare.

Europa începe să se rupă de gazul rusesc: Letonia, Estonia şi Lituania au oprit importurile de la 01 aprilie

 

Ţările baltice au încetat să mai importe gaze naturale ruseşti care "nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie", a indicat sâmbătă şeful companiei letone de stocare Conexus Baltic Grid, notează AFP. 

"Cu ani în urmă, ţara mea a luat decizii care ne permit în prezent să rupem cu uşurinţă legăturile energetice cu agresorul", a explicat la postul leton de radio Uldis Bariss, CEO al Conexus Baltic Grid.

"Dacă noi putem face asta, o poate face şi restul Europei!", a afirmat el. Ţările baltice sunt acum deservite de rezerve de gaz stocate în subteran în Letonia.

Pe Twitter, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a îndemnat restul Uniunii Europene să urmeze exemplul ţărilor baltice: "Din această lună, nu mai există gaz rusesc în Lituania", a declarat el.

Statele Unite au interzis importul de petrol şi gaze ruseşti după invazia Ucrainei, dar nu şi UE care se aproviziona cu aproximativ 40% din Rusia în 2021.

Anunţul făcut joi de Moscova de a obliga cumpărătorii din ţări "neprietenoase" să plătească pentru gazul rusesc în ruble din conturile din Rusia, totuşi, ar putea schimba jocul.

Germania, dependentă în special de gazul rusesc, a declarat vineri că doreşte să analizeze consecinţele concrete ale acestui decret al Kremlinului, menit mai ales să susţină rubla. Berlinul, ca şi alte ţări din UE, refuză orice plată în ruble către Moscova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel