Aceste restricţii, ce s-ar putea aplica pe întreg teritoriul sau în unele regiuni, vor fi adaptate în funcţie de intensitatea epidemiei.
După un prim val care a făcut 30.000 de morţi în primăvară şi măsuri de izolare impuse la nivel naţional timp de două luni, Franţa trece în prezent printr-un al doilea val de epidemie. În prezent, 2.168 de persoane sunt la terapie intensivă sau reanimare, cel mai mare număr de la mijlocul lui mai, iar 33.885 au murit de COVID-19 de la începutul epidemiei.
Începând de sâmbătă, circa 20 de milioane de francezi sunt sub incidenţa interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii, de la 21:00 la 06:00. Alte câteva departamente vor intra în alertă maximă joi şi noi metropole vor fi vizate de această interdicţie.
Franţa se află în stare de urgenţă sanitară, restabilită prin simplu decret, în vigoare până pe 16 noiembrie. Extinderea ei dincolo de o lună de zile necesită un vot în parlament.
În proiectul său de lege, guvernul francez vrea să o poată prelungi până pe 16 februarie 2021.
Starea de urgenţă sanitară, impusă în contextul crizei COVID-19, a fost deja decretată pe 23 martie şi pe 10 iulie 2020. Acest regim excepţional autorizează, dacă este necesar, limitarea şi chiar interzicerea deplasărilor, sau instaurarea carantinei parţiale sau totale pentru populaţie.
Adunarea Naţională a Franţei se va reuni în mod excepţional sâmbătă şi duminică pentru a examina acest proiect de lege, ce va fi supus apoi votului în Senat, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News