Justiţia spaniolă vizează presupusa utilizare de către ex-suveran a unor cărţi de credit legate de conturi bancare care nu sunt pe numele său. Juan Carlos este suspectat că a utilizat titulari fictivi pentru a spăla bani.
Conturile despre care s-a aflat miercuri sunt pe numele unui antreprenor mexican şi al unui ofiţer de aviaţie spaniol, precizează sursele AFP. Anchetatorii încearcă să afle originea banilor şi dacă Juan Carlos a utilizat într-adevăr sume din conturile respective. Informaţiile au fost confirmate pentru AFP după apariţia unui articol pe site-ul de internet ElDiario.es din Spania.
Parchetul spaniol a emis comisii rogatorii în străinătate pentru a determina dacă conturile înregistrate în Spania au fost ascunse de fisc, au explicat aceleaşi surse, fără a preciza în ce ţări s-au făcut demersurile judiciare respective. Dacă se dovedeşte că Juan Carlos a utilizat fonduri nedeclarate fiscal, fostul rege, care a abdicat în iunie 2014, ar putea fi inculpat pentru spălare de bani, deoarece faptele sunt ulterioare abdicării, deci nu sunt acoperite de imunitatea de care a beneficiat ca şef al statului.
Curtea Supremă a Spaniei a comunicat doar că parchetul anticorupţie a transmis o anchetă preliminară care îl vizează pe ex-suveran, însă nu a dat niciun detaliu.
Fostul rege, aflat în exil în Arabia Saudită din august, era deja anchetat în Spania şi Elveţia, unde i se analizează conturile din bănci. Parchetul de pe lângă instanţa supremă de la Madrid are în vedere posibile acte de corupţie în care se bănuieşte că s-a implicat Juan Carlos, referitor la câştigarea de către o firmă spaniolă a unui contract pentru construcţia unei căi ferate de mare viteză în Arabia Saudită, în 2011. Procurorii încearcă să afle dacă s-au plătit comisioane ilegale pentru contract şi dacă fostul rege este unul din cei care le-au încasat; ziarul elveţian La Tribune de Geneve a scris că Juan Carlos a primit din 2008 suma de 100 de milioane de dolari, provenită din Arabia Saudită, într-un cont din Elveţia.
Juan Carlos a anunţat în 3 august că pleacă din ţară pentru a nu-i crea dificultăţi fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea al Spaniei, în exercitarea atribuţiilor de şef al statului. Fostul rege a comunicat prin avocat că rămâne la dispoziţia justiţiei; imaginea sa în rândul spaniolilor a fost însă puternic afectată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News