Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fostul balerin și coregraf Marinel Ștefănescu, o legendă a dansului, pleacă dintre noi la vârsta de 77 de ani
WhatsApp
Fostul balerin și coregraf, Marinel Ștefănescu s-a stins din viață. Născut în București și având în spate o carieră impresionantă, artistul ar fi împlinit 77 de ani pe 27 decembrie, dar destinul a hotărât altfel.
Fostul balerin și coregraf Marinel Ștefănescu, o legendă a dansului, pleacă dintre noi la vârsta de 77 de ani  / Foto: Facebook

Anunțul trist a fost făcut de familia lui Marinel Ștefănescu chiar în ajunul Crăciunului, prin intermediul unei postări emoționante pe pagina de Facebook a artistului. Vestea decesului a stârnit un val de amintiri și omagii din partea colegilor de breaslă, admiratorilor și prietenilor.

 

Marinel Ștefănescu, o legendă a dansului

 

Marinel Ștefănescu a fost o legendă în lumea dansului, o figură marcantă care și-a dedicat întreaga viață artei și frumuseții mișcării. Bucurându-se de prima sa apropiere de dans încă de la vârsta de cinci ani, el a avut privilegiul de a fi nepot de artist, unchiul său, Gabriel Popescu, fiind un remarcabil prim-balerin.

Absolvind Școala de Balet a Operei din București în 1966 cu nota maximă, Marinel și-a continuat pregătirea la teatre celebre precum Bolshoi din Moscova și Kirov din Leningrad sub îndrumarea maestrului Alexander Pușkin. În 1968, el a câștigat medalia de aur la prestigiosul concurs internațional de dans de la Varna, alături de nume celebre precum Michail Barishnikov.

 

Marinel Stefănescu a fost decorat cu "Steaua de Aur" a României

 

Primind recunoaștere internațională, Marinel Ștefănescu a fost numit prim-balerin la Opera din București în 1968. Cariera sa a fost străbătută de apariții memorabile pe marile scene ale Europei, dansând alături de parteneri de excepție precum Alicia Alonso, Natalia Makarova, sau Ekaterina Maximova.

În anii '70, la Madrid, a avut un moment de întâlnire crucială cu Liliana Cosi, o fostă étoile a La Scala din Milano, alături de care avea să creeze opere memorabile. Această colaborare a fost începutul devotamentului său pentru coregrafie. Împreună cu Liliana Cosi, a fondat Asociația Balletto Classico din Reggio Emilia în 1977, unde și-a continuat activitatea de coregraf și instructor.

Marinel Ștefănescu a părăsit scena în 1997, dedicându-se atât coregrafiei, cât și picturii. În 1984, a primit cetățenia italiană, iar în 2002 a fost decorat cu "Steaua de Aur" a României pentru vrednicie artistică, în grad de Cavaler.

Cu contribuții semnificative în lumea dansului și artei, Marinel Ștefănescu va rămâne întotdeauna în amintirea celor care au avut privilegiul de a-l cunoaște și a se bucura de talentul său inegalabil. Familia, prietenii și admiratorii împărtășesc acum durerea pierderii unui adevărat maestru al dansului.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel