Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Florin Cîțu despre creșterile de prețuri: Sunt doar temporare
WhatsApp
Premierul Florin Cîțu a spus miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că, potrivit datelor de la BNR, creșterile de prețuri din această perioadă sunt doar temporare.

„Banca Națională a prezentat raportul asupra inflației, decizia BNR a fost de a nu crește dobânzile, ceea ce pentru mine arată că această creștere este temporară, pentru că dacă banca centrală ar fi crezut că este o creștere care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de creștere a dobânzilor”, a spus Florin Cîțu.

Premierul a prezentat date din raportul BNR, care arată de unde provin creșterile de prețuri.

„Banca Națională ne spune că creșterea cotației țițeiului este încorporată rapid în prețul combustibililor, deci imediat se vede în România, în timp ce factura la gaz se ajustează cu o anumită întârziere, deci ceea ce vedem la pompă revine în special din cauza a ceea ce ce vedem la prețul țițeiului la nivel global. Știm foarte bine că România chiar și după această creștere a prețului rămâne cu al doilea cel mai ieftin combustibil din UE, după Bulgaria.

La creșterea prețului la energie care se vede în rata inflației, spune Banca Națională: traiectoria ascendentă a cotației energiei electrice este alimentată și de accelerarea tranziției verzi pe plan comunitar. Asta înseamnă că tranziția la energia verde costă și acest lucru se vede în prețul energiei și se va vedea și în perioada următoare. De aceea, în discuțiile mele cu CE am spus că România nu își permite același ritm de tranziție la energia verde pentru că avem un cost social mult prea mare. România va face tranziția, dar într-un ritm mai lent”, a mai spus premierul, citează Mediafax.

Conform acestuia, rata inflației e crescut în toată lumea.

„Este un fenomen global, dar repet: faptul că banca centrală a menținut rata dobânzii constantă la ultima decizie și arată o inflație care revine sub 3% în orizont de politică monetară ne arată foarte clar că este doar o creștere temporară de prețuri”, a mai precizat Florin Cîțu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel