Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Florin Cîțu, atac la Mugur Isărescu: „BNR trebuia să acționeze mai repede. De un an spune că inflația va scădea”
WhatsApp
Florin Cîțu a vorbit la Digi24 despre inflația mare din România și despre împrumuturile pe care Ministerul Finanțelor le ia cu dobânzi de 8, 9%, sau chiar mai mari. Totodată, el a criticat conducerea BNR, spunând că instituția trebuia să acționeze mai repede ca să stopeze inflația.

„În primul rând suntem astăzi aici, pentru mine nu este o surpriză și pentru mulți dintre colegii mei, pentru că am avertizat din ianuarie, că dacă vom merge în această direcție cu o creștere a cheltuielilor neproductive, zeci de promisiuni, vom ajunge la inflație mare, dobânzi mari și o încetinire a economiei. Problema este că nu ne oprim. Și aici este foarte important să vedem care este reacția și a liberalilor, pentru că nu vedem în spațiul public, dar sunt sigur că va exista și o reacție a liberalilor, care ar trebui să tempereze din acest avânt.

Până la urmă, și eu vorbesc aici de BNR și Ministerul Finanțelor, sunt cele două instituții care au mandat din partea românilor, prin Parlamentul României, să țină atât inflația sub control, cât și dobânzile și stabilitatea economică. Problema este că astăzi avem o inflație-record care nu scade, și vă dau un exemplu: chiar dacă inflația, rata inflației va scădea de la 15, la 14,8, asta înseamnă că prețurile cresc cu 14,8%, nu că scad, și cu o inflație de 13% prețurile se dublează în 5 ani de zile”, a spus Cîțu, la Digi24.

 

Florin Cîțu: „Nu putem să-i blamăm pe români că vor salarii mai mari”

 

„Trebuia să acționeze mai repede. BNR, de un an și ceva, ne tot spune că inflația va scădea, dar, de fiecare dată, realitatea infirmă estimările Băncii Centrale. Cel mai recent, avem estimările Băncii Centrale care ne spune că „da, va scădea inflația”, în timp ce crește estimările pentru inflație. Lucrurile acestea nu pot să meargă la nesfârșit, și vedeți că suferă românii. Pe de o parte, nu putem să-i blamăm pe români că vor salarii mai mari, când puterea de cumpărare scade. Este normal să ceară așa ceva. Este datoria celor care sunt aleși și sunt plătiți în funcții publice să găsească un echilibru ca această putere de cumpărare să nu scadă. Și aici, eu zic că până acum, soluțiile găsite au fost cele greșite.

România merge într-o direcție din care va ieși doar cu costuri foarte, foarte mari. Trebuie să stopăm populismul. Populismul costă. El poate că pare o soluție bună, aceste măsuri populiste poate par o măsură bună, politic. Economic, duc doar la dezastru. Și nu se întâmplă acum doar în România. Peste tot în lume am văzut că populismul are un cost pe care îl plătim noi toți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel