Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fermierii români cer subvenții comparabile cu cele din Ungaria sau Polonia
WhatsApp
Fermierii români au protestat pe 29 martie față de sprijinul financiar insuficient acordat de statul român în comparație cu alte țări precum Polonia, Ungaria sau Germania - de unde provine laptele importat.
Fermierii români cer subvenții comparabile cu cele din Ungaria sau Polonia

Fermierii abia primesc 1,5 lei pe litrul de lapte, în timp ce prețul de vânzare cu amănuntul variază între 5 lei/1 euro (marcă proprie) și 15 lei/3 euro (mărci gourmet).

Pe de altă parte, românii plătesc printre cele mai mari prețuri pentru lapte din Europa - 1,45 euro pe litru, față de 1,19 euro în Franța și Belgia, 1,02 euro în Spania și 0,76 euro în Polonia, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar și citată de Bihorjust.ro. Prețul este pentru aceeași marcă de lapte vândută pe toate aceste piețe.

 

Șeful Consiliului European: Primirea de cereale ucrainene a afectat fermierii români

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat luni, 27 martie, o vizită în România și s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. După întâlnire, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia Michel a recunoscut faptul că exporturile de cereale din Ucraina care trec prin România au avut un impact negativ asupra fermierilor locali.

"Astăzi am discutat probleme importante pentru continentul nostru european. Mă voi concentra asupra a trei dintre ele: Sprijinul UE pentru Ucraina, Republica Moldova și spațiul Schengen și gestionarea frontierelor", a declarat Charles Michel, adăugând că UE va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

"Cu doar câteva săptămâni în urmă, președintele Zelenski a participat la reuniunea Consiliului nostru european de la Bruxelles. El a spus un lucru foarte clar: Ucraina are nevoie de mai multă muniție. Urgent. Iar noi am răspuns rapid și decisiv", a declarat Michel, potrivit comunicatului de presă.

 

Șeful Consiliului European a mulțumit României pentru că a permis exporturile agricole ale Ucrainei



Șeful Consiliului European a mulțumit României pentru înființarea unui centru umanitar, pentru primirea refugiaților ucraineni și pentru că a permis ca exporturile agricole ale Ucrainei să treacă prin România, în conformitate cu așa-numitul plan de acțiune al UE "Solidarity Lanes".

"Știu că acest lucru i-a afectat în mod negativ pe fermierii români", a spus Michel, adăugând că 50 de milioane de euro au fost puși deoparte pentru fermierii din statele din linia întâi. El a mai spus că această sumă ar trebui să fie majorată.

În același timp, Charles Michel a reafirmat sprijinul cuprinzător al UE pentru Republica Moldova și a reiterat că România ar trebui să devină un membru cu drepturi depline al spațiului Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel