Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Fermierii italieni, îngrijorați că rămân cu legumele pe câmp: "Românii preferă Germania și Marea Britanie"
WhatsApp
În contextul restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de COVID-19, fermierii din țările din Vestul Europei s-au angajat într-o adevărată întrecere pentru a aduce lucrători agricoli din România. Până în prezent, "câștigători" sunt angajatorii din Marea Britanie și Germania, spre nemulțumirea patronilor din Italia.

Federația Muncitorilor Agroindustriali din cadrul sindicatului CGIL din Italia (Federazione Lavoratori AgroIndustria – FLAI) și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că lucrătorii agricoli români, preferă în această perioadă să meargă la muncă în Germania și Marea Britanie, ocolind Italia.

Deși în anii trecuți Italia era principala țară de destinație a românilor în căutarea unui loc de muncă în agricultură, se pare că în prezent aceștia sunt atrași de salariile mai mari din alte state. Astfel, fermierii italieni trag un semnal de alarmă asupra faptului că ar putea rămâne cu legumele și fructele pe câmp în acest an.

"Consecințe grave asupra economiei italiene" 

 

"Competiția statelor occidentale de a obține cât mai mulți muncitori agricoli români ar putea avea consecințe grave asupra economiei italiene", scrie Euronews Italia.

Potrivit datelor Sindicatului FLAI, forța de muncă din România reprezenta cea mai mare pondere din sectorul agricol italian, cu peste 120.000 de lucrători.

"E vorba despre lucrători calificați, care au dobândit un oarecare profesionalism în lucrările agricole și, prin urmare, contribuie la calitatea produselor alimentare și a agriculturii Made in Italy", spune sindicalistul Jean-René Bilongo.

Mii de muncitori români călătoresc pentru a recolta produsele agricole

 

Deși guvernele țarilor din vestul Europei au decretat închiderea frontierelor pentru a face față epidemiei de coronavirus, mii de muncitori români călătoresc în aceste țări pentru a recolta produsele agricole.

Ei se deplasează pe baza unor acorduri pe care statul român le-a încheiat cu unele guverne, precum cel german și cel britanic, care prevăd excepții de la măsurile de închidere a frontierelor.

"Este evident că Germania, Marea Britanie și Franța aduc cât mai mulți lucrători agricoli din România. Vorbim de o adevărată întrecere pentru a aduce cât mai mulți muncitori din această țară. Atractivitatea salariilor și transportul organizat fac celelalte țări mai atractive pentru muncitorii români", a afirmat Jean-René Bilongo.

De exemplu, de la mijlocul lunii aprilie au fost organizate zboruri speciale pentru a aduce lucrători din România în Marea Britanie, pentru a ajuta fermierii locali să recolteze fructe și legume. Deși guvernul britanic a lansat o "campanie de recrutare", nu au fost găsiți suficient de mulți lucrători britanici și astfel a fost nevoie să se apeleze la străini.

Singura soluție a Italiei: lucrători din afara UE

 

Potrivit Euronews, în acest context, singura soluție a Italiei este să-și îndrepte atenția către imigranții care vin din țări din afara Uniunii Europene. Totodata, migranții non-UE deja prezenți în Italia ar putea fi o resursă importantă pentru sectorul agricol din această țară, lovit de măsurile anti-COVID.

În ciuda avertismentelor ONG-urilor cu privire la riscul de contagiune, situația economică prevalează preocupărilor pentru propria sănătate, mai scrie sursa citată.

 (w670)

VIDEO




[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel