Întâlnirea a avut loc în contextul în care luptele s-au reluat în Fâșia Gaza după o pauză de șapte zile în care au fost înapoiați peste 100 de ostatici din enclavă. Soarta celor 138 de prizonieri care au rămas în urmă este încă incertă.
"Am auzit povești care mi-au frânt inima, am auzit despre sete și foame, despre abuzuri fizice și psihice", a declarat Netanyahu la o conferință de presă. "Am auzit, și ați auzit și voi, de asemenea, despre agresiuni sexuale și cazuri de violuri brutale."
Mai multe dintre rudele care au participat la întâlnire au plecat criticând cu amărăciune guvernul.
Dani Miran, al cărui fiu, Omri, a fost luat ostatic pe 7 octombrie de atacatori Hamas, împreună cu alți aproximativ 240 de israelieni și străini, a declarat că a simțit că inteligența sa a fost insultată de întâlnire și a plecat în mijlocul acesteia.
"Nu voi intra în detaliile a ceea ce s-a discutat la întâlnire, dar toată această reprezentație a fost urâtă, jignitoare, dezordonată", a declarat el pentru Canalul 13 din Israel, spunând că guvernul a făcut o "farsă" din această problemă.
"Ei spun 'am făcut asta, am făcut aia." (Liderul Hamas din Gaza, Yahya) Sinwar este cel care i-a returnat pe oamenii noștri, nu ei. Mă înfurie faptul că ei spun că au dictat lucrurile. Ei nu au dictat nicio mișcare".
Întâlnirea a fost gândită ca un forum pentru ca ostaticii eliberați să le povestească miniștrilor despre experiența lor în captivitate. Un grup care reprezintă familiile ostaticilor a publicat o serie de citate anonime despre care a spus că au fost luate din remarcile făcute de unii dintre foștii ostatici la întâlnire.
Citatele relatau despre relele tratamente aplicate prizonierilor de către Hamas, dar întâlnirea a fost umbrită de emoțiile familiilor îngrijorate de soarta rudelor încă reținute.
"A fost o întâlnire foarte agitată, mulți oameni au țipat", a declarat Jennifer Master, al cărei partener, Andrey, este ostatic.
Israelul spune că un număr de femei și copii rămân în mâinile Hamas, în timp ce familiile cu rude adulte de sex masculin aflate în captivitate au cerut ca acestea să nu fie uitate.
"Cu toții încercăm să ne asigurăm că cei dragi ai noștri ajung acasă. Sunt cei care vor femeile care au rămas sau copiii care au rămas și cei care spun că îi vrem pe bărbați", a declarat Master pentru Channel 12 din Israel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News