Conform informațiilor publicate de OK Diario, operațiunea autorităților spaniole a rezultat cu arestarea a șase bărbați de naționalitate română, toți membri ai aceleiași familii, având vârste cuprinse între 19 și 46 de ani. Acești suspecți sunt acuzați de comiterea a nu mai puțin de 75 de jafuri în diverse provincii spaniole, inclusiv Valencia, Castellon, Murcia, Albacete și Cuenca, unde au sustras bunuri evaluate la peste două milioane de euro.
Furturile au avut consecințe grave, inclusiv afectarea serviciilor oferite de stațiile de tratare a apei din Valencia și Castellon. Patru dintre cei șase români arestați au fost plasați în detenție.
Imaginile publicate de poliție sunt din timpul perchezițiilor efectuate într-un depozit industrial folosit pentru stocarea obiectelor furate. Numele de "mafia cuprului" asociat acestui grup infracțional a fost ales cu grijă, membrii acestei bande obișnuind să lase graffiti cu această denumire în locurile pe care le jefuiau, sfidând astfel forțele de securitate.
Membrii bandei au manifestat un comportament copilăresc, evidențiindu-și infracțiunile pe rețelele de socializare, mândrindu-se cu serii consecutive de jafuri, conform informațiilor furnizate de Garda Civilă.
Operațiunea a început în luna august, inițial pentru a investiga furtul a două vehicule, unelte și aproximativ un kilometru de cablu electric, comis la o firmă de construcții din Betera (provincia Valencia), unde paguba cauzată a depășit 180.000 de euro.
Ulterior investigațiilor, agenții Gărzii Civile au descoperit că suspecții făceau parte dintr-o familie care se ocupa cu furtul de cupru din diverse companii, gări, tablouri electrice din clădiri mari și din instalații care utilizau acest metal, precum stațiile de epurare a apelor uzate.
În total, forțele legii au efectuat cinci percheziții în locuințe și una într-un depozit industrial unde erau ascunse obiectele furate. De asemenea, au investigat și închis o instalație de tratare a deșeurilor unde se presupune că materialul furat ar fi fost prelucrat și vândut încălcând regulile în vigoare.
Cu toate că membrii bandei erau înrudiți, aceștia formau o structură ierarhică bine definită. Cei de la un anumit nivel erau responsabili de organizarea și coordonarea operațiunilor, atât a celor care executau furturile, cât și a celor care ofereau suport.
Echipa de execuție era responsabilă de comiterea jafurilor, pe când echipa de suport colecta informații. Se presupune că exista și o echipă responsabilă cu vânzarea materialului furat.
Conform informațiilor oferite de Garda Civilă, copiii din această bandă nu au avut acces la școală, fiind instruiți să urmeze activitățile infracționale ale părinților lor de la o vârstă fragedă, mai scrie sursa citată.
----------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News