Relațiile bilaterale dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei nu ar fi fost niciodată atât de solide și apropiate fără implicarea activă și energică a comunităților. Unul dintre cele mai puternice atuuri și punți de legătură între țările noastre este reprezentat de cei de cei 5-7.000 de cetățeni români care trăiesc în Iordania, de cei peste 14.000 de foști absolvenți iordanieni de studii superioare în România, precum și de cei peste 1.000 de iordanieni care trăiesc în țara noastră. Trebuie subliniat faptul că cele două comunități, cea românească în Iordania și cea iordaniană în România, se bucură de un rol deosebit. Acestea reprezintă o adevărată punte de legătură între țările noastre, contribuie permanent la nivelul ridicat de încredere reciprocă, simpatie și prietenie, precum și la dezvoltarea unei baze reale pe care să se poată construi o relație solidă între țările noastre, în toate domeniile.
Comunitatea românească din Regat este prezentă atât în Amman, cât și în celelalte orașe din provincie. Cei mai mulți dintre aceștia fac parte din familii mixte, alături de cetățeni iordanieni care au studiat în România în ultimele decenii, au meserii dintre cele mai diverse și importante, fiind implicați activi în viața politică, culturală, socio-economică și în mediile de presă din Iordania. Sunt personalități respectate și foarte bine integrate în Regat, respectă toate cutumele și uzanțele locale și, la rândul lor, inspiră noilor generații obiceiurile și tradițiile românești.
La rândul lor, absolvenții iordanieni sunt experți consacrați în domeniile cele mai diverse (medicină, inginerie, arhitectură, politică) și membri respectați ai comunităților lor. Merită subliniat faptul că succesul acestora este o sursă foarte puternică de mândrie pentru România. Numeroasele cazuri de familii mixte, unele aflate deja la a treia generație, care încearcă să păstreze limba și cultura română sunt, de asemenea, un exemplu de virtuozitate și un motiv de înaltă apreciere. Acestea creează o legătură suplimentară și solidă între România și Iordania. Astfel, am putea afirma cu siguranță că programele de cooperare în domeniile educației și culturii a fost unul dintre cele mai eficiente și frumoase instrumente de apropiere a societăților noastre.
În primul rând, merită menționat faptul că mediul asociativ românesc, atât cel din comunitățile istorice, cât și din diaspora, contribuie activ la conservarea și promovarea identității naționale. Mai mult, diversele asociații românești se bucură de un rol vital în dezvoltarea legăturilor socio-culturale dintre membri comunității, oferindu-le acestora oportunitatea de a organiza numeroase proiecte care să promoveze valorile, tradițiile și obiceiurile țării noastre. În acest sens, Guvernul României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și alte instituții abilitate, acordă o atenție sporită față de situația, nevoile și solicitările comunităților istorice și ale diasporei, fiind lansate și finanțate numeroase programe pe linie culturală, educațională, consulară și socială.
În Iordania funcționează Asociația Iordaniano-Română pentru Cultură (AIRC), condusă de doamna Geanina Abul Haija. Prin numeroasele sale proiecte, rolul de bază al asociației este de a promova interesele comunității românești, cu accent pe activitățile culturale, fiind constant un partener foarte important pentru misiunea diplomatică din Regat. În ultimele luni, doamna Geanina Abul Haija a inițiat un proiect și moderează împreună cu reprezentanți ai comunităților românești din Maroc și Liban, respectiv o emisiune în format online, intitulată 1001 repere românești, emisiune cu și despre românii de pretutindeni – cultură, diasporă și comunitatea românească, antreprenoriat și revista presei alături de alte priorități.
De asemenea, în Iordania este activ Clubul Absolvenților Iordanieni de Studii Universitare Românești (CAIUR), condus de domnul doctor Bassam Alshlul, cu centre active atât în Amman, cât și în celelalte mari orașe din țară. În interiorul Clubului funcționează și Asociația medicilor iordanieni absolvenți ai universităților din România, condusă de domnul doctor Abdelkarim. Merită menționat faptul că Asociația medicilor iordanieni organizează anual, în țara noastră sau în Iordania, un congres medical la care participă un număr ridicat de profesioniști și specialiști din domeniul medicinei.
Scopul central al acestor asociații este de a sprijini cooperarea dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei în plan educațional, medical și cultural. Colaborarea cu mediul asociativ a fost întotdeauna foarte bună și productivă, activitatea acestora fiind una importantă pentru dezvoltarea legăturilor puternice între cele două comunități. De altfel, susținem mediul asociativ și promovăm proiecte de interes în acest sens, inclusiv prin atragerea de fonduri din partea instituțiilor românești. Unul dintre proiectele concrete pe care ne dorim să le materializăm este organizarea, în viitor, a unui lectorat de limba română în Iordania, în cadrul Jordan University, ca un prim proiect care s-ar adresa studenților înscriși la prestigioasa instituție de studii universitare din Amman, interesați de studiul limbii române ca limbă opțională. De asemenea, în viitor, vor fi avute în vedere și alte universități din Regat, care au exprimat de principiu interesul pentru includerea limbii române ca limbă opțională.
„Aș dori să profit de această ocazie pentru a mulțumi diasporei române din Iordania și tuturor asociațiilor românești pentru determinarea manifestată în sensul promovării relațiilor bilaterale dintre România și Regatul Hașemit al Iordaniei.”
George Cristian Maior
Ambasadorul României în Iordania
Cu siguranță, cooperarea în domeniul educației și al culturii a fost și este unul dintre cele mai eficiente și mai frumoase instrumente de apropiere a societăților noastre. Din acest motiv, pe măsură ce dezvoltăm treptat asistența și fondurile alocate pentru cooperarea cu Iordania, anual ne angajăm să dezvoltăm în continuare proiecte culturale, științifice și academice comune între România și Iordania. Astfel, avem constant în vedere creșterea numărului de burse de studii, încurajarea încheierii de noi acorduri de cooperare între universități și dezvoltarea oportunităților de interacțiune pe linia educației, culturii și cercetării, ca fundament pentru apropierea țărilor noastre. În momentul de față, în baza cadrului juridic existent, statul român acordă circa 100 de burse.
Parcul „Regele Hussein” din Amman. La începutul anilor 2000, grație premierului Adrian Năstase, statul român a donat peste 20.000 de arbori. În parc se regăsește o plachetă comemorativă ce aduce aminte de gestul de prietenie al României.
Piața București din cartierul Khalda și din imediata apropiere a parcului „Regele Hussein”.
Biblioteca Centrală din Amman deține un fond semnificativ de carte românească, asigurat prin donație și intermediat de A.R. Amman în anii anteriori. Suplimentarea fondului de carte românească din Regat va reprezenta o prioritate pentru misiunea diplomatică în perioada următoare, în condițiile în care se înregistrează un interes crescut pentru limba, cultura și civilizația românească.
Membri ai comunității românești din Iordania s-au preocupat activ să redacteze cărți în limba română sau chiar să traducă literatură/poezie românească în limba arabă, Ziua culturii naționale (15 ianuarie) și Ziua Limbii Române (31 august) fiind celebrate anual în Amman.
Ziua Națională a României este celebrată anual în Regat, autoritățile iordaniene onorând comunitatea românească și comunitatea iordaniană care a studiat în România prin iluminarea celor mai importante obiective ale patrimoniului cultural -artistic din Iordania. Suntem mândri să amintim că situri emblematice, precum Petra, castelul Karak sau podul Abdoun se îmbracă în culorile drapelului național iar Ziua Iei este celebrată prin afișarea portului românesc în vestigii istorice precum Amfiteatrul roman sau Citadela din Amman.
Evenimentele comunității românești și/sau cele susținute de misiunea diplomatică sunt în permanență reflectate de mijloacele de comunicare în masă din Iordania de o manieră pozitivă, România și românii bucurându-se de prietenia și aprecierea cetățenilor iordanieni, sentiment reciproc valabil, consolidat de-a lungul timpului. Bogățiile României din diasporă, respectiv tradițiile și prezența românească din Iordania, sunt permanent completate de relațiile politico-diplomatice bilaterale foarte bune și consolidate printr-o dinamică în creștere la nivel economic și de investiții. În paralel cu intensificarea și diversificarea schimburilor economice și a cooperării economice bilaterale, antreprenorii locali, o parte dintre aceștia cu dublă cetățenie completează ansamblul relațiilor bilaterale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News