Falafel este un preparat tradițional din bucătăria mediteraneană și orientală, cunoscut pentru gustul său bogat, textura crocantă la exterior și moale în interior. Aceste chifteluțe vegetariene sunt realizate în principal din năut (uneori și făină de năut) și condimentate cu ierburi aromate și mirodenii.
- 1 cană de năut uscat (sau 2 cani de năut din conservă, scurs și bine clătit)
- 1/2 ceapă mare, tocată mărunt
- 3 căței de usturoi, mărunțiți
- 1/4 cană de pătrunjel proaspăt, tocat fin
- 1/2 linguriță de coriandru măcinat
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1/2 linguriță de boia de ardei dulce
- 1/4 linguriță de ardei iute (opțional, în funcție de preferințe)
- 1 lingură de făină, pentru a lega compoziția
- Sare și piper după gustUlei pentru prăjit
Dacă folosiți năut uscat, înmuiați-l peste noapte în apă rece. A doua zi, scurgeți apa și clătiți bine năutul. Dacă utilizați năut din conservă, scurgeți-l bine și clătiți-l sub jet de apă rece.
Puneți năutul într-un procesor de alimente și măcinați-l până când obțineți o pastă omogenă. Adăugați ceapa, usturoiul, pătrunjelul, coriandrul, chimenul, boiaua de ardei, ardeiul iute (opțional), sare și piper. Procesați din nou până când toate ingredientele sunt bine amestecate.
Dacă compoziția este prea umedă, adăugați făina de nucă de cocos sau făina de nisip pentru a o lega.Formați mingi de dimensiuni potrivite sau discuri plate cu mâinile ude.
Încingeți uleiul într-o tigaie adâncă la temperatura potrivită pentru prăjit.Prăjiți falafelurile până devin aurii și crocante pe ambele părți.Scoateți-le pe șervețele absorbante pentru a elimina excesul de ulei.
Falafel se poate servi ca atare sau într-un sandwich/lipie cu hummus, iaurt, legume proaspete și/sau sos tahini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News