Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Experiența amară a unui îngrijitor român în Germania: Dan a lucrat zi și noapte pentru 900 de euro/lună; contractul îi interzicea să vorbească
WhatsApp
Presa din Germania prezintă cazul îngrijitorului român Dan Nicolae Boicescu, în vârstă de 64 de ani, care a fost exploatat de o agenție de plasament, lucrând 24/7 pentru un salariu infim. Mai mult, bărbatul nu avea voie să vorbească despre acest lucru. 
Dan B.

Promisiunile de locuri de muncă avantajoase se ciocnesc adesea cu realitatea unor condiții ilegale de muncă. Dan Nicolae Boicescu, un român de 64 de ani, s-a confruntat cu fenomnul exploatării când a venit în Germania în 2016 prin intermediul unei agenții de plasament.

Dan Nicolae Boicescu din Buicești are în prezent grijă de două persoane în vârstă în Rottenburg-Wurmlingen (districtul Tübingen). El este mulțumit de munca sa și dorește să rămână definitiv în Germania. Dar a trăit și alte experiențe: românul, acum în vârstă de 64 de ani, a venit în Germania în 2016 prin intermediul unei agenții de plasament. Printre altele, a îngrijit o persoană în vârstă în Ulm - în condiții care pot fi descrise doar ca fiind de exploatare: Se pare că a petrecut 24 de ore pe zi ajutând în casă și nu a avut nicio zi liberă.

Potrivit acestuia, așa prevedea contractul cu agenția de plasament care l-a trimis în Germania.

Dacă luna era mai scurtă de 31 de zile, primea și mai puțin de 900 de euro

 

Dan dezvăluie că primea un salariu de 900 de euro net pe lună pentru munca sa epuizantă. Cu toate acestea, condițiile contractuale stipulau că el trebuie să lucreze 31 de zile pe lună pentru a beneficia de această sumă. În lunile cu mai puțin de 31 de zile, câștigurile sale erau reduse proporțional. Boicescu dezvăluie că nu i s-a permis să vorbească despre aceste condiții de muncă și că agenția de recrutare nu a fost dispusă să discute problema până când a fost presată, povestește el presei germane.

Ferice de FairCare, o organizație non-profit din Stuttgart, Boicescu a găsit o alternativă etică. Cu ajutorul FairCare, îngrijitorii sunt angajați direct de familii germane, eliminând intermediarii. Astfel, ei beneficiază de un contract conform standardelor germane și de un salariu net de aproximativ 1.500 de euro. Tetiana Darchiashvili de la FairCare subliniază avantajele acestui model, inclusiv acoperirea de asigurare germană și posibilitatea de a primi o pensie de bază germană după ani de muncă.

Cu toate acestea, chiar și în cazul FairCare, nu se poate garanta întotdeauna respectarea orelor de muncă. Diaconul catolic Bernward Hecke din Tübingen, indignat de condițiile ilegale, susține că nu ar trebui să existe loc pentru astfel de exploatare în gospodăriile private. Organizații similare, precum Carifair din Freiburg, sunt considerate modele benefice pentru îngrijitori și angajatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel