Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Europa, reprezentată de România la un târg internațional
WhatsApp
Artizani din județul Harghita participă la unul din cele mai mari evenimente din Ierusalim, Târgul de Arte și Meșteșuguri de la Ierusalim. Artiști din 30 de țări își prezintă lucrările până pe 18 august.
Târg

Târgul Hutzot Hayotzer („artistul se prezintă") este organizat pentru a patruzeci și doua oară în Valea Sultan din Ierusalim. Aici, mai mult de o sută de artiști își expun și comercializează operele, respectiv prezintă pentru cei interesați modul de creație al acestora. Participanții la festival promovează și țara pe care o reprezintă.

Institutul Cultural Român a asigurat participarea județului Harghita, sprijinind cheltuielile de transport ale artiștilor populari locali. Produsele secuiești și mișcarea Produs Secuiesc sunt cunoscute pe meridianele lumii, acesta este motivul pentru care artiștii populari harghiteni au fost invitați la acest târg de către Salamon Márton László, directorul Institutului Cultural Român din Israel.

Tehnici speciale

Accentul este pus pe prezentarea ceramicii de Corund. Olarul Józsa László și decoratorul Józsa Márta vor prezenta tehnici de realizare a ceramicii și ornamentării acestora. În paralel Mar Zsuzsanna, artist popular specializat în creația de vitralii, icoane și picturi pe sticlă cu motive specifice zonei Harghita, va realiza demonstrații ad-hoc ale tehnicilor tradiționale de pictură pe sticlă. Expozițiile au loc în fiecare zi între orele 18,00 și 23,00, în scopul evitării temperaturilor ridicate.
Artiștii au fost însoțiți de Szabó Károly, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, care pe lângă faptul că va asigura traducerea, va promova turismul cultural din România, și va susține prelegeri despre tehnicile și materialele expuse la stand, precum și despre patrimoniul etnografic și cultural al zonei Harghita.

Standul produselor secuiești a fost vizitat printre alții de Mircea Chitic, consilier cultural al Ambasadei României de la Tel Aviv și Cleopatra Lorințiu, directorul adjunct al Institutului Cultural Român de la Tel Aviv, respectiv Cătălin Țărlea, șeful misiunii României la Ramallah – Palestina.

Marți, 7 august directorul Institutului Cultural Român din Israel, Salamon Márton László a vizitat standul județului Harghita.

„Produsul Secuiesc nu este numai o marcă, ci și un instrument de exprimare a identității noastre, o garanție a autonomiei locale. Prin intermediul acesteia se creează valori și locuri de muncă, îndemnând la rămânerea pe tărâmurile natale", a afirmat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Mișcarea Produs Secuiesc este o inițiativă a Consiliului Județean Harghita, care are ca scop păstrarea bogatelor tradiții și accederea pe piață a produselor sănătoase și de calitate. Prin livrarea produselor tradiționale către lanțurile de magazine din țară și din străinătate se asigură o sursă de venit gospodarilor, iar localnicilor alimente sănătoase.

La târgul internațional participă 150 de artiști israelieni, din Asia, Africa și Statele Unite ale Americii. Europa este reprezentată de Germania, Ungaria și România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel