Publicitate
Recent, ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, a asigurat că există o mare posibilitate de întrerupere a curentului electric care afectează tot felul de servicii, precum computere, telefoane mobile și electricitate, atât în locuințe, cât și în afaceri. O întrerupere care nu ar avea loc doar în Austria, ci s-ar răspândi în toată Europa.
De altfel, Forțele Armate austriece au creat un videoclip pentru a le arăta austriecilor cum ar trebui să se pregătească pentru marea pană de curent pentru a avertiza asupra riscului unei posibile întreruperi de curent „în următorii cinci ani”, ceea ce a declanșat diferite teorii în media și rețelele sociale.
„Ar trebui să avem în casă mâncare pentru cel puţin două săptămâni. În special alimente cu termen de valabilitate lung. Orez, paine integrală, nu uitaţi de apă, lapte praf”, sunt doar câteva dintre recomandările ministerului Apărării din Austria, care îi sfătuieşte pe oameni să îşi cumpere radio cu baterii, să aibă tot timpul combustibil în maşină şi lanterne.
Sloganul campaniei este „Ce să faci când totul se oprește”, și urmărește conștientizarea populației cu privire la măsurile care trebuie luate atunci când are loc pană de curent. Sunt oferite sfaturi despre cumpararea alimentelor suficiente pentru câteva zile, lumânări, baterii și multă apă de băut. O altă măsură eficientă ar fi să se convină asupra unui punct de întâlnire cu familia și prietenii și să încerce să colaboreze pe cât posibil cu vecinii.
Ministrul a afirmat că este un pericol „subestimat de toți” atunci când ar putea avea consecințe catastrofale. Mai multe mass-media, și chiar politicieni, interpretează această știre într-o cheie geopolitică, asociată cu o posibilă lipsă de alimentare cu gaze care generează electricitate în unele țări europene, precum Spania.
Unul dintre ultimele ordine executive ale președintelui Obama înainte de a părăsi Casa Albă în SUA a fost să se pregătească să reziste unei furtuni geomagnetice. În cadrul acestuia, diferite ministere și agenții federale au fost îndemnate să stabilească un plan care să garanteze continuitatea serviciilor furnizate de infrastructurile și tehnologiile critice și să le protejeze înainte, în timpul și după producerea unui eveniment solar extrem.
De ce ministrul austriac al Apărării folosește 5 ani ca referință pentru celebra pană de curent? Tocmai în această perioadă de timp (2022-2026) Soarele va trece printr-o perioadă de maximă activitate, așa cum se întâmplă de milioane de ani, care coincide cu perioada de alertă dată de austrieci.
O activitate solară maximă ca aceasta ar putea afecta în mod direct infrastructurile metalice lungi: conducte petroliere, căi ferate, linii de telecomunicații sau transport de energie electrică. În acest din urmă caz, acești curenți ar putea provoca daune permanente transformatoarelor de foarte înaltă tensiune (EHVT).
Așa-numitul Eveniment Carrington din 1859 a fost cea mai importantă furtună solară înregistrată până în prezent. Încă nu existau conducte de petrol sau rețele electrice, dar a scos din funcțiune întregul sistem telegrafic din vest. De atunci au existat furtuni ușoare care au avut ca rezultat întreruperea serviciului telegrafic în anumite zone geografice (Elveția 1903, Suedia 1921), cabluri submarine (între Regatul Unit și Statele Unite în 1958) și comunicațiile prin satelit (criză între SUA și URSS în 1967) până la căderea rețelei electrice din provincia Quebec în 1989. În acest din urmă caz, s-au produs daune ireparabile și în echipamentele de transformare.
Într-un raport din 2013, piața de asigurări Lloyds din Londra a estimat că un astfel de eveniment ar lăsa o populație între 20 și 40 de milioane de oameni fără energie electrică doar în SUA, pentru perioade de timp cuprinse între 16 zile și unu până la doi ani. Durata întreruperilor ar depinde în mare măsură de disponibilitatea pieselor de schimb pentru transformatoarele de înaltă tensiune. Termenele de livrare pentru transformatoarele noi sunt de cel puțin cinci luni. Costul economic total pentru un astfel de scenariu este estimat a fi între 600 de miliarde de dolari și 2,6 trilioane de dolari.
În cele din urmă, o situație meteorologică de acest calibru ar putea provoca instabilitate în întregul sistem electric, ducând la defecțiuni în cascadă care ar perturba semnificativ activitățile de afaceri și viața oamenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News