Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Eurodeputaţi români, despre certificatul digital: "Facilitează deplasarea, nu discriminează"
WhatsApp
Certificatul digital european privind COVID este o realizare importantă la care Uniunea Europeană a ajuns relativ rapid în contextul pandemiei actuale, au susţinut vineri eurodeputaţii Marian-Jean Marinescu (Partidul Popular European) şi Ramona Strugariu (Renew Europe), într-o conferinţă de presă online organizată de Biroul Parlamentului European în România.

Parlamentul European a aprobat miercuri definitiv certificatul digital al UE privind COVID, pentru a facilita călătoriile în interiorul Uniunii Europene şi pentru a contribui la redresarea economică.

Membru al Comisiei pentru transport şi turism a PE (TRAN), Marian-Jean Marinescu a spus că prin introducerea certificatului digital european privind COVID se face ''un prim pas către o înţelegere comună a politicii de sănătate'' (sănătatea nu este un domeniu de competenţă comunitară în UE, n.red.).

 

"Facilitează deplasarea, nu discriminează"



''Acesta este cel mai important lucru: există un mijloc comun european de a facilita deplasarea. Nu discriminează în niciun fel, sub nicio formă. Vaccinarea este voluntară. (...) Acest certificat digital - şi nu paşaport, sub nicio formă, pentru că nu este un paşaport - creează o atitudine comună a statelor membre faţă de aceste reguli de intrare în statele membre, în pandemie, utilizând o modalitate comună'', a explicat el.

Certificatul va fi emis în mod gratuit de autorităţile naţionale din ţările membre şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pentru o perioadă de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie. În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie. Statele membre UE sunt încurajate să asigure posibilităţi de testare uşor accesibile şi la preţuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID-19.

 

Certificatul european, în viziunea eurodeputaţilor români



''Cererea ca testele să fie gratuite a fost a Parlamentului European şi eu cred că este foarte bine că s-a reuşit să se ajungă la această soluţie. Această alocare de fonduri nu este cuprinsă în regulament - este în regulament, dar este ca o declaraţie a Comisiei. Detaliile sunt convins că urmează. Cel mai important lucru este că există aceşti bani şi că mai există şi posibilitatea de a fi suplimentaţi cu încă 100 de milioane'', a spus Marinescu referitor la suma care va fi mobilizată de executivul comunitar.

Eurodeputatul PPE a adăugat că în opinia sa nu vor exista probleme în ceea ce priveşte împărţirea acestei sume între statele membre pentru a ajuta la testarea la COVID-19 în interiorul UE. De obicei, în astfel de cazuri principalul criteriu este mărimea populaţiei.

De partea sa, Ramona Strugariu, membră a Comisiei pentru libertăţi civile (LIBE), a evidenţiat că cele 100 de milioane de euro nu fac sub nicio formă o distincţie între persoane vaccinate şi cele nevaccinate împotriva COVID, suma fiind gândită pentru a sprijini accesul la teste pentru unele categorii care trebuie să se testeze frecvent, de exemplu lucrătorii transfrontalieri.

''Banii sunt pentru teste, pentru ca aceste teste să poată fi efectuate - gratuit sau la un preţ accesibil. Nu există niciun fel de condiţionalitate care să facă referire la vaccinare, ba dimpotrivă, facilitează testarea în aşa fel încât testele (PCR sau rapide), acea dimensiune pe care o includem în certificat, să poată fi făcute la preţuri decente sau gratuit de către oameni'', a afirmat eurodeputata.

Strugariu a precizat că există deja şase state membre care au început să utilizeze acest certificat digital european privind COVID.

În cadrul negocierilor dintre instituţii, eurodeputaţii au obţinut un acord pentru ca ţările Uniunii Europene să nu poată impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, "cu excepţia cazului în care [ele] sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice". Va trebui să se ţină seama de dovezi ştiinţifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre şi Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

Toate ţările membre trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă şi certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naţionale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgenţă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel