Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Eugen Tomac: România e obligată să dea Consiliul Europei în judecată la CJUE 
WhatsApp
Eugem Tomac spune că România este obligată să dea Consiliul Europei în judecată la Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europeană. 

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi, că România îndeplineşte criteriile de aderare la Spaţiul Schengen încă din 2010 şi a cerut autorităţilor să acţioneze Consiliul Uniunii Europene în faţa Curţii de Justiţie a UE.

"Consider că statul român are obligaţia ca, în cel mai scurt timp, să acţioneze Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Este inacceptabil ca un singur organism european să blocheze funcţionarea UE, să îngrădească de mai bine de 12 ani dreptul a 20 de milioane de cetăţeni români de a se bucura de toate privilegiile pe care le oferă piaţa unică europeană", a afirmat Tomac.

Schengen. Tomac: "Ne sunt încălcate aceste libertăți"



Liderul PMP a reamintit că piaţa unică europeană funcţionează în baza principiilor a patru libertăţi: libertatea de circulaţie a persoanelor, a bunurilor, a capitalului şi a serviciilor.

"Nouă ne sunt încălcate aceste libertăţi, două dintre ele fiind fundamentale. E vorba de libertatea de mişcare a cetăţenilor şi a mărfurilor. Prin urmare, cred că este cazul să ieşim din această stare de neputinţă şi să facem ceea ce este necesar. Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei şi arată că România în sfârşit ştie să se apere cu instrumentele oferite de UE. Plânsul pe la colţuri şi cerşitul de binefacere în condiţiile în care lucrurile sunt foarte clar prevăzute în Tratat şi în Acordul Schengen cred că sunt elemente suficient de puternice pentru a putea ieşi din acest blocaj", a subliniat Eugen Tomac. 

 

Nehammer nu se răzgândește, dar promite lobby pentru 2 miliarde de euro

 

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer a fost la granița dintre Bulgaria și Turcia, la invitația președintelui bulgar. 

Radev şi Nehammer au avut o întâlnire de lucru şi au inspectat amenajările pentru cazarea imigranţilor ilegali ajunşi în Bulgaria. Cei doi au inspectat de asemenea, din elicopter, frontiera bulgaro-turcă.

Protecţia frontierei bulgaro-turce înseamnă şi protecţia frontierei Austriei, a spus Nehammer. "Suntem deosebit de recunoscători pentru eforturile pe care le face statul bulgar pentru protecţia acestei frontiere", a declarat el, adăugând că preşedintele Radev i-a arătat ce fonduri vor fi necesare pentru întărirea protecţiei frontierei. "Austria susţine eforturile Bulgariei şi vom face lobby să fie furnizate aceste două miliarde de euro necesare", a afirmat Nehammer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel