Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan spune că UE a provocat Rusia
WhatsApp
Ţările occidentale sunt vinovate de ''provocare'' faţă de Rusia, a declarat miercuri la Belgrad preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.

"Pot spune foarte deschis că nu găsesc că actuala atitudine a Occidentului (...) este cea bună. Occidentul duce o politică bazată pe provocare", a declarat şeful statului turc în timpul unei conferinţe de presă susţinută alături de omologul său sârb Aleksandar Vucic, ca răspuns la o întrebare asupra crizei energetice în Europa.

"Atât timp cât veţi încerca să duceţi un asemenea război de provocare, nu veţi putea obţine rezultatele scontate", a adăugat Erdogan. "Noi, Turcia, am menţinut mereu o politică de echilibru între Rusia şi Ucraina", a mai spus preşedintele turc.

Chiar dacă a furnizat Kievului drone militare, Turcia a refuzat să se ralieze sancţiunilor occidentale decretate împotriva Rusiei după declanşarea ofensivei ei în Ucraina.

Erdogan copiază mesajele Rusiei



Preşedintele Erdogan a imputat deja marţi criza energetică din Europa sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei, preluând un argument al Kremlinului.

"Europa culege ceea ce a semănat. Atitudinea Europei faţă de (Vladimir) Putin şi sancţiunile l-au făcut - fie că ne place sau nu - să spună: 'Dacă voi faceţi aşa, eu o să fac asta''', a afirmat preşedintele turc în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

Kremlinul a declarat că Occidentul este cel responsabil de oprirea livrărilor de gaze ruseşti spre Germania prin gazoductul strategic Nord Stream, susţinând că sancţiunile care au fost impuse Rusiei împiedică efectuarea lucrărilor de întreţinere la infrastructura de gaze.

Uniunea Europeană a decis instituirea unui embargo gradual la importurile sale de petrol şi produse petroliere ruseşti. Ea a pus capăt achiziţionării de cărbune din Rusia, dar gazele ruseşti, de care este foarte dependentă, nu sunt vizate deocamdată.

Turcia are relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul.

Erdogan a anunţat la începutul lunii august un acord privind plata parţială în ruble pentru livrările de gaze ruseşti către Turcia.

 

Grecia are mari probleme cu Turcia

 

Grecia a trimis scrisori la NATO şi Naţiunile Unite pentru a reclama ceea ce a calificat drept declaraţii ''inflamatoare'' ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi pentru a le cere să condamne comportamentul Ankarei, au indicat miercuri surse diplomatice citate de Reuters.

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, dar inamici istorici, sunt în dispută de mai multe decenii în legătură cu mai multe probleme, între care delimitarea platoului continental, survolarea Mării Egee şi insula divizată Cipru, aminteşte Reuters.

Luni, UE şi-a exprimat preocuparea faţă de afirmaţiile preşedintelui turc, care a acuzat Grecia - stat membru al Uniunii - că a ocupat insule demilitarizate din Marea Egee, adăugând că Turcia este gata să "facă tot ce este necesar", la momentul potrivit.

Potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, Ankara a trimis săptămâna aceasta scrisori la UE, NATO şi ONU pentru a-şi explica poziţia şi opinia în probleme cum sunt delimitarea spaţiului aerian, a apelor teritoriale şi statutul insulelor demilitarizate din Marea Egee.

Miercuri, surse diplomatice greceşti au afirmat că scrisorile trimise de Turcia şi argumentele sale sunt nefondate şi încalcă legislaţia internaţională. Sursele au precizat că Atena a trimis la rândul ei scrisori la ONU şi NATO.

"Atitudinea turcă este un factor de destabilizare pentru unitatea şi coeziunea Alianţei nord-atlantice, slăbind flancul sudic al NATO într-un moment de criză", a denunţat ministrul de externe turc Nikos Dendias într-o scrisoare remisă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel