Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Erdogan a ordonat arestarea a încă 500 de persoane pentru suspiciuni de colaborare cu Fetullah Gulen 
WhatsApp
Autorităţile turce au anunţat că au arestat marţi peste 500 de persoane suspectate de legături cu mişcarea predicatorului Fetullah Gulen, pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl acuză că a orchestrat o tentativă de puci împotriva sa în 2016, informează AFP.

"Au fost emise 704 de mandate de arestare şi 543 de persoane au fost arestate", a anunţat ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu.

Operaţiunea, întreprinsă în 59 din 81 de provincii turce, a vizat structura financiară a "organizaţiei teroriste FETO", acronim utilizat de Ankara pentru a desemna mişcarea lui Gulen.

Suspecţii arestaţi marţi sunt acuzaţi că au primit sau redistribuit bani trimişi din străinătate de susţinători ai predicatorului, el însuşi instalat în SUA de unde continuă să se sustragă atacurilor preşedintelui turc.

Gulen, fost aliat al lui Erdogan



Altădată aliat preţios al lui Erdogan, Fetullah Gulen fusese acuzat de autorităţile turce că a răspândit suspiciuni de corupţie ce au vizat guvernul în decembrie 2013, când Erdogan era încă premier.

Gulen, azi în vârstă de 81 de ani, este considerat de preşedintele Erdogan instigator al tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

După acest puci eşuat, autorităţile turce au arestat peste 300.000 de persoane, inclusiv în rândurile poliţiei, justiţiei şi armatei, precum şi printre intelectuali.

Turcia cere Suediei şi Finlandei extrădarea unor militanţi ai mişcării Gulen care locuiesc pe teritoriul lor, făcând din aceasta o condiţie pentru ratificarea de către Parlamentul turc a aderării celor două ţări nordice la NATO.

 

Erdogan aruncă periodic "săgeți" către Suedia 

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat din nou că va blocarea aderarea Suediei la NATO, informează DPA.

"Atât timp cât organizaţiile teroriste demonstrează pe străzile Suediei şi atât timp cât teroriştii se află în interiorul parlamentului suedez, nu va exista o abordare pozitivă din partea Turciei faţă de Suedia", a declarat Erdogan la o conferinţă de presă în capitala cehă, Praga.

Suedia şi Finlanda au cerut aderarea la NATO la mijlocul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cele două ţări pot fi admise numai dacă toţi cei 30 de membri actuali ai NATO ratifică protocoalele de aderare necesare.

Ankara a acuzat atât Suedia, cât şi Finlanda că sprijină militanţii kurzi, precum şi grupul clericului islamist Fethullah Gulen stabilit în SUA, toţi clasificaţi de Turcia drept grupuri teroriste.

Suedia şi Finlanda resping aceste acuzaţii, dar au ajuns la un acord în această vară pentru a asigura Turcia de sprijinul lor împotriva riscurilor de securitate.

Cererile Turciei au fost repatrierea unor suspecţi şi ridicarea embargoului asupra armelor de către Suedia. În septembrie, Suedia a aprobat exportul de arme către Turcia pentru prima dată din 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel