Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Elveția aprobă fumatul de canabis recreațional în al treilea oraș
WhatsApp

După Basel și Zurich, Lausanne este cel mai recent oraș din Elveția care a primit aprobarea pentru a lansa un proiect pilot de vânzare de canabis pentru uz recreațional, ca parte a unui studiu privind impactul aprovizionării sale reglementate.

Proiectul de la Lausanne pentru vânzarea legală de canabis, cunoscut sub numele de Cann-L, a primit acordul Oficiului Federal de Sănătate Publică, anunță swissinfo.ch. Cele două proiecte anterioare, cel din Basel, lansat în 2022 și cel Zurich, aprobat în martie 2023, au și ele validarea biroului de sănătate.

Proiectul științific își propune să studieze impactul ofertei reglementate de canabis asupra consumului și sănătății consumatorilor, dar și impactul acesteia asupra pieței ilegale. Autoritățile locale împreună cu ONG-ul Addiction Suisse, partener al proiectului, speră să găsească 1.200 de consumatori de canabis care locuiesc în Lausanne pentru a participa la studiul pilot. Până acum peste 2.000 de persoane și-au exprimat interesul pe site-ul web al proiectului. Autoritățile susțin că produsele din canabis vor fi destinate doar pentru „consum personal și în sfera privată”.

Cultivarea „locală și organică” a plantelor de canabis începe anul aceste, prima recoltă va aduna în această vară, urmată de pregătirea ei pentru consumatorul final. Punctul de desfacere de canabis, necunoscut încă, trebuie să se deschidă în septembrie. Vânzarea produselor se va face de către o echipă specializată, care va oferi consiliere privind consumul și reducerea riscurilor.

În 2020, Parlamentul elvețian a aprobat o modificare legislativă care permite studii-pilot pentru a putea cerceta mai bine efectele utilizării recreative a canabisului. Cultivarea, consumul și traficul de canabis sunt interzise în Elveția, dar, din 2013, oricine este prins în posesia a maximum zece grame de canabis va primi o amendă fixă de 100 de franci elvețieni și fără a avea cazier judiciar.

În urma numeroaselor studii o treime din populația elvețiană a recunoscut că a fumat canabis, în timp ce aproximativ 200.000 au afirmat că fumează în mod regulat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel