Documente emise de autoritățile judiciare din Costa Rica arată că avocații lor s-au folosit de decizia Curții Constituționale din România, interpretată fiind ca o decizie care ar anula toate hotărârile pronunțate de instanța supremă, și prin urmare și a celor de condamnare ale celor două românce. Însă apărătorii nu au putut prezenta documente oficiale care să le susțină pledoaria, au remarcat judecătorii din Costa Rica, conform România TV.
Avocații Elenei Udrea au invocat faptul că „că pe 7 noiembrie 2018, Curtea Constituțională din România a stabilit că există un conflict juridic între Guvernul României și Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care se anulează toate sentințele date de această instanță.Pentru a dovedi acest lucru apărarea a prezentat documente oficiale din România care arată acest lucru", se arată în recursul formulat de Udrea și Bica.
Documentele oficiale invocate de avocați nu au fost însă atât de convingătoare pentru judecători, pentru simplul motiv că erau doar câteva printuri ale unor știri din media, a constatat instanța judiciară.
„Acest document nu are ștampilă de la o instituție din România și, în principiu, nu poate fi dovedită veridicitatea ei. În acest caz, este important să menționăm clar, doamnelor și domnilor magistrați, că pe internet circulă o mulțime de informații atât reale, cât și false, iar obligația Curții Penale este de a confirma ceea ce apărarea invocă", se arată în motivarea judecătorului care a respins recursul făcut de Udrea și Bica, potrivit România TV. Tribunalul din Pavas a prelungit măsura arestului preventiv pentru cele două, aflate în detenţie din 3 octombrie, arată presa locală.
Pe 17 noiembrie, instanţa constituţională din Costa Rica le-a respins Elenei Udrea şi Alinei Bica cererile de eliberare.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News