"Se mai consideră români conaționalii noștri din Spania? Care mai este în acest moment sentimentul de apartenență la România, după atâția ani de Spania?", a întrebat jurnalistul Bogdan Bolojan.
"Sigur că da. Comunitatea românească este foarte mare aici în Spania, dar deja vorbim de a doua și poate chiar a treia generație de români aci în Spania. Copiii care s-au născut aici, care studiază și sunt incluși în sistemul de învățământ din Spania, sigur că ei vorbesc doar în limba spaniolă, învață spaniola și cultura spaniolă, dar eu cred că totuși a doua generație încă mai vorbesc limba română. Nu știu ce va fi la a treia, la a patra generație pentru că totuși ei nu se identifică foarte tare cu România, ei nu se simt români, la copii mă refer.
România este doar țara părinților lor și a bunicilor lor. Sigur, nu putem să generalizăm pentru că sunt familii care își educă copiii foarte bine în acest sens, adică păstrează ambele culturi, învață limba română, citesc, sunt și cursuri în Spania, sunt asociațiile care au tot felul de activități în limba română și sunt părinți care își aduc copiii la aceste activități și îi duc la cursuri de limba română", a spus Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania.
"De ce credeți că s-a întâmplat această ruptură pentru unii dintre copii? Pentru că au venit cu toată familie, pentru că poate este una dintre cele mai îndepărtate țări europene, care ar fi motivele pe care le vedeți dumneavoastră?", a întrebat Bogdan Bolojan.
"Eu nu o văd ca pe o ruptură. Este doar un mod de viață, un mod de a trăi. Dacă cei tineri își fac studiile aici, ei practic trăiesc în societatea spaniolă. Este vorba de o integrare, dar asta nu înseamnă că nu ne păstrăm tradițiile, mai ales noi, ce mai învârstă, că nu le arătăm celor mai tineri cine suntem și de unde venim. Eu nu o văd ca pe o ruptură. Sunt, într-adevăr, familii care nu mai vor să se identifice cu cultura românească, cu România, pentru că nu le mai spune nimic, mai ales cei din familii mixte sau cei care nu mai au nicio legătură cu România, adică nu mai au nici proprietăți, nu mai au rude, nu mai au pe nimeni. Atunci legătura cu țara este un pic mai dificilă, este, de fapt, ca o iluzie, ca un ideal sau ca o destinație de vacanță uneori. Totuși, eu cred că acesta este un procent destul de mic. Cea mai mare parte a comunității românești încă are legături cu România, în sensul familiei, anumite proprietăți sau legături pur și simplu de suflet", a declarat Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News