Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
"Ei nu se simt români". Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania: Nu o văd ca pe o ruptură, este doar un mod de viață
WhatsApp
Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania a explicat în cadrul unui interviu acordat pentru DC NEWS și Ştiri Diaspora că în Spania există una dintre cele mai mari comunități de români, și, deși cei mai în vârstă păstrează tradițiile românești, apartenența la România este tot mai scăzută în rândul copiilor, mai ales în cazul celor care s-au născut și învață acolo. Totuși, aceste cazuri sunt încă destul de rare, susține Ica Tomi.

"Se mai consideră români conaționalii noștri din Spania? Care mai este în acest moment sentimentul de apartenență la România, după atâția ani de Spania?", a întrebat jurnalistul Bogdan Bolojan.

"Sigur că da. Comunitatea românească este foarte mare aici în Spania, dar deja vorbim de a doua și poate chiar a treia generație de români aci în Spania. Copiii care s-au născut aici, care studiază și sunt incluși în sistemul de învățământ din Spania, sigur că ei vorbesc doar în limba spaniolă, învață spaniola și cultura spaniolă, dar eu cred că totuși a doua generație încă mai vorbesc limba română. Nu știu ce va fi la a treia, la a patra generație pentru că totuși ei nu se identifică foarte tare cu România, ei nu se simt români, la copii mă refer.

România este doar țara părinților lor și a bunicilor lor. Sigur, nu putem să generalizăm pentru că sunt familii care își educă copiii foarte bine în acest sens, adică păstrează ambele culturi, învață limba română, citesc, sunt și cursuri în Spania, sunt asociațiile care au tot felul de activități în limba română și sunt părinți care își aduc copiii la aceste activități și îi duc la cursuri de limba română", a spus Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania.

 

Ica Tomi: Atunci legătura cu țara este un pic mai dificilă

 

"De ce credeți că s-a întâmplat această ruptură pentru unii dintre copii? Pentru că au venit cu toată familie, pentru că poate este una dintre cele mai îndepărtate țări europene, care ar fi motivele pe care le vedeți dumneavoastră?", a întrebat Bogdan Bolojan.

"Eu nu o văd ca pe o ruptură. Este doar un mod de viață, un mod de a trăi. Dacă cei tineri își fac studiile aici, ei practic trăiesc în societatea spaniolă. Este vorba de o integrare, dar asta nu înseamnă că nu ne păstrăm tradițiile, mai ales noi, ce mai învârstă, că nu le arătăm celor mai tineri cine suntem și de unde venim. Eu nu o văd ca pe o ruptură. Sunt, într-adevăr, familii care nu mai vor să se identifice cu cultura românească, cu România, pentru că nu le mai spune nimic, mai ales cei din familii mixte sau cei care nu mai au nicio legătură cu România, adică nu mai au nici proprietăți, nu mai au rude, nu mai au pe nimeni. Atunci legătura cu țara este un pic mai dificilă, este, de fapt, ca o iluzie, ca un ideal sau ca o destinație de vacanță uneori. Totuși, eu cred că acesta este un procent destul de mic. Cea mai mare parte a comunității românești încă are legături cu România, în sensul familiei, anumite proprietăți sau legături pur și simplu de suflet", a declarat Ica Tomi, preşedintele Asociaţiei Salva din Spania.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Articole Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel