Numărul lucrătorilor angajați a crescut în Germania în al doilea trimestru al anului 2024, potrivit cifrelor publicate de Oficiului Federal de Statistică (Destatis) și citate de portalul The Local.
Forța de muncă totală a Germaniei este formată în prezent din aproximativ 46,1 milioane de persoane, inclusiv lucrătorii angajați în mod regulat și cei care desfășoară activități independente.
Aceasta reprezintă o creștere ajustată sezonier de 0,1 % față de trimestrul precedent și o creștere de 0,4 % față de aceeași perioadă a anului trecut.
Excluzând ajustarea sezonieră, creșterea a fost de 0,5 % față de primul trimestru.
Comparativ cu 2023, în al doilea trimestru al acestui an au fost create 167.000 de locuri de muncă (+0,4 %).
În general, rata de ocupare a forței de muncă din Germania a crescut constant de la sfârșitul pandemiei Covid. Ultima dată când a existat o scădere a ocupării forței de muncă în Germania a fost în primul trimestru al anului 2021.
În timp ce creșterea ocupării forței de muncă continuă, Destatis observă că impulsul ascendent a încetinit ușor: creșterea ajustată sezonier din al doilea trimestru al acestui an a fost puțin mai mică decât creșterea din primul trimestru.
Creșterea ocupării forței de muncă din Germania a fost puțin mai mică decât cea din Europa în general. Potrivit Biroului european de statistică (Eurostat), rata de ocupare a forței de muncă în zona euro a crescut cu 0,8 % în al doilea trimestru al acestui an - aproximativ dublu față de creșterea ocupării forței de muncă înregistrată în Germania.
Cu toate acestea, Germania rămâne printre țările cu cele mai ridicate rate ale ocupării forței de muncă din Europa. Potrivit Statista, la începutul anului, Germania avea a șasea cea mai mare rată a ocupării forței de muncă dintre cele 27 de state membre ale UE.
Cu o rată totală de ocupare a forței de muncă apropiată de 77%, Germania este comparabilă cu Norvegia și Danemarca în această privință.
Deși creșterea generală a ocupării forței de muncă în Germania a fost bună în perioada analizată, noile locuri de muncă au fost create în principal într-un singur sector: cel al serviciilor.
Sectorul serviciilor a adăugat aproximativ 229.000 de angajați suplimentari în al doilea trimestru - în special serviciile publice, educația și sănătatea înregistrând cea mai mare creștere.
Pe ansamblu, toate celelalte sectoare ale economiei au înregistrat o scădere netă a ocupării forței de muncă.
S-au înregistrat mici creșteri în sectorul serviciilor financiare și de asigurări, al informațiilor și comunicațiilor, precum și în agricultură, silvicultură și pescuit. În schimb, s-au înregistrat mici pierderi în comerț, transporturi și servicii de cazare și alimentație publică, precum și în serviciile pentru întreprinderi (care includ locurile de muncă legate de plasarea și închirierea de lucrători).
Pierderile de locuri de muncă au continuat în sectoarele industriei și construcțiilor, numărul net de locuri de muncă fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut - cu 44.000 de lucrători și, respectiv, cu 21.000 de lucrători.
Creșterea numărului de locuri de muncă obișnuite a fost însoțită și de o ușoară scădere a numărului de activități independente. Numărul lucrătorilor independenți, inclusiv al lucrătorilor familiali, a scăzut cu 29.000, ajungând la 3,8 milioane (cu 0,8% mai puțin față de 2023).
În general, numărul mediu de ore lucrate pe lucrător a crescut, de asemenea, ușor, conform calculelor provizorii ale Institutului pentru Cercetarea Ocupării Forței de Muncă (IAB).
--------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News