Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Proiect finantat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
După ce pleacă în străinătate, românii nu mai păstrează neapărat tradițiile de acasă
WhatsApp
Menținerea legăturilor strânse între România și comunitățile românești din străinătate este crucială pentru păstrarea identității naționale și pentru întărirea sentimentului de apartenență la valorile și tradițiile românești. Celebrările sărbătorilor tradiționale reprezintă o oportunitate excelentă de a întări aceste legături, oferind românilor din diaspora ocazia de a se reuni, de a-și celebra cultura și de a transmite aceste valori generațiilor viitoare.
Dansuri populare (Foto: Freepik)

Este interesant de văzut dacă românii percep ca atare oportunitatea de a-și păstra identitatea națională prin celebrări comune. În acest sens, pe site-ul www.stiridiaspora.ro au rulat în luna august mai multe întrebări prin care am dorit să aflăm cum se raportează în general românii la păstrarea identității culturale prin obiceiuri și tradiții, în cazul în care ar fi plecați în străinătate.

Unele obiceiuri și tradiții par desuete pentru cei plecați în străinătate

 

În momentul în care ar fi departe de casă, românii nu ar fi foarte dispuși să mai păstreze obiceiurile și tradițiile din comunitățile din care au plecat. Pe de-o parte probabil că unele dintre ele li se par desuete oricum, iar altele nu își mai găsesc rostul în noul context de viață, mai ales că știm că, odată plecați, românii se concentrează mai mult pe întărirea legăturilor în comunitățile noi și se preocupă mai puțin spre deloc să păstreze identitatea românească, întrucât aceasta din urmă nu i-ar ajuta să se integreze mai bine și să se adapteze noii vieți.

Românii nu ar merge la evenimente organizate de 1 martie

 

Dacă ar fi plecați în străinătate, șapte din zece români nu ar merge la cursuri de dans popular, iar alte două treimi nu ar participa la evenimente speciale organizate de mărțișor. Alți șase din zece români nu ar merge la expoziții de artă populară și tot atâția nu ar participa nici la festivaluri de muzică sau dans tradițional românesc.

Cei plecați în străinătate nu agreează neapărat evenimentele culturale online         

 

Pentru românii care nu pot participa fizic la sărbători, organizarea de evenimente online, cum ar fi transmisiuni live ale slujbelor de Crăciun sau Paște, concerte de colinde sau festivaluri de folclor, poate fi o soluție excelentă pentru a menține legătura cu tradițiile. Însă doar o treime dintre români ar agrea să participe la evenimente culturale online.

Sărbătorile religioase mențin cel mai bine legăturile culturale

 

În schimb, aproape 44% dintre români ar participa la expoziții și vernisaje cu artiști români, tot atâția ar participa la evenimente speciale organizate cu prilejul zilei naționale de 1 decembrie sau la evenimente prilejuite de cele două mari sărbători creștine, de Paști și de Crăciun.

Dacă ar fi plecați în străinătate, 45% dintre români și-ar lăsa copiii să participe la ateliere de meșteșuguri tradiționale, precum țesut, olărit sau pictură pe sticlă și alți 42.3% spun că ar merge la festivaluri culinare cu specific românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sondaje Vezi toate articolele
pixel