Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dr. Antoniu Martin, analist politic: „Rolul României a devenit din ce în ce mai important în ultimele șase luni“
WhatsApp
În contextul conflicutlui militar din Ucraina, România a dobândit un rol tot mai strategic în regiunea Mării Negre. Istoricul și analistul politic de origine română, dr. Antoniu Martin, a explicat, pentru publicația italiană Notizie Geopolitiche, despre  rolul României care a devenit din ce în ce mai important în ultimele șase luni în contextul războiului de la granițe.

„După cum a fost evident în special în contextul războiului din Ucraina, Marea Neagră a căpătat un rol strategic deosebit de important în noua arhitectură de securitate internațională. În calitate de stat vecin cu Marea Neagră, așa cum era firesc, rolul României a devenit din ce în ce mai important în ultimele șase luni.

Dincolo de nivelul militar, unde consolidarea flancului estic al NATO a fost și rămâne unul dintre principalele obiective ale României, au apărut cel puțin alte două domenii în care țara și-a demonstrat rolul tot mai important în Marea Neagră: securitatea energetică regională și exportul de grâu ucrainean.

La 15 septembrie 2022, la Odesa a avut loc reuniunea trilaterală a miniștrilor de externe din România, Ucraina și Republica Moldova, un format de cooperare care are ca principal scop asigurarea securității energetice regionale. Prima reuniune de acest gen din istoria relațiilor diplomatice ale celor trei state a găzduit și reprezentanți ai agențiilor energetice, precum și ai celor mai importante companii din domeniu.

Dr. Antoniu Martin, analist politic: „Rolul României a devenit din ce în ce mai important în ultimele șase luni“

 

Au fost abordate cooperarea trilaterală în sectorul energetic, protecția mijloacelor de transport și tranzit, integrarea piețelor energetice, creșterea comerțului cu energie electrică și, nu în ultimul rând, reabilitarea și extinderea liniei de înaltă tensiune Pivdennoukrainsk-Orlivka-Isaccea.

În altă ordine de idei, rolul României a crescut semnificativ odată cu nevoia de a exporta cereale din Ucraina. Se știe că, până în vară, exportul de grâu prin porturile ucrainene a fost blocat de armata rusă. Chiar dacă Acordul de la Istanbul dintre Ucraina, Rusia, Turcia și ONU a început să permită reluarea exporturilor prin porturile ucrainene, portul românesc Constanța rămâne o alternativă importantă de transport. În plus, începând cu luna iulie, cereale ucrainene au fost primite și la terminalul portuar din Galați, România.

În septembrie, la Paris, a fost semnat un acord între România, Franța și Ucraina care permite o creștere semnificativă a exporturilor de cereale ucrainene, care vor merge în principal către țările mediteraneene, care au nevoie disperată de alimente.
Condamnând cu fermitate agresiunea rusă împotriva Ucrainei, precum și anexările ilegale de teritorii, România a reiterat recent de la tribuna Organizației Națiunilor Unite, prin vocea președintelui Klaus Johannis, sprijinul și solidaritatea națiunii române cu poporul ucrainean“, scrie istoricul și analistul politic Antoniu Marin pentru Notizie Geopolitiche.

Anul acesta,  istoricului arădean Antoniu Martin a primit, de la Asociația de promovare socială „PRO BENEMERENTI”, cu sediul în Piacenza, Italia, titlul onorific de „ambasador al culturii în Italia”, ca urmare a activității acestuia de promovare a României în mass-media din Italia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel