În contextul unui fenomen tot mai vizibil, în care românii din diaspora aleg să se întoarcă acasă, un număr tot mai mare de inițiative locale și naționale își propun să faciliteze reintegrarea acestora după ani petrecuți în străinătate. Claudia Puiu, președinta Centrului Franco-Român din Bordeaux, subliniază importanța acestor eforturi și implicarea diasporei în susținerea proiectelor educaționale din mediul rural, dar și a reintegrării familiilor românilor care au trăit în afara țării.
„Noi am început colaborarea cu Grupul de Acțiune Locală (GAL) din Timiș prin prisma unei colege care ne este foarte dragă, medicul nostru specialist în sănătate mintală pediatrică, Ghizela Kanals. Așa ne-am cunoscut. Am fost solicitați să contribuim la un studiu medical care investiga impactul migrației părinților asupra copiilor rămași acasă. Așa ne-am cunoscut și așa a început colaborarea noastră”, a explicat Claudia Puiu.
Această colaborare, inițiată acum cinci ani, a pornit dintr-o nevoie acută de a înțelege ce se întâmplă cu acei copii care, după ce au fost lăsați acasă de părinții plecați la muncă în străinătate, revin ulterior în România. "Ni s-a părut foarte important că ni s-a cerut ajutorul. Ce se întâmplă cu acel copil care revine în țară? De ce manifestă acești copii atâta rezistență la integrare? Erau întrebări pentru care nu existau suficiente date la momentul respectiv. Se fac 5 ani de când lucrăm împreună”, a precizat Puiu.
În colaborare cu GAL și cu sprijinul medicilor specialiști, s-a lucrat intens la dezvoltarea unor soluții pentru aceste familii. Proiectul a evoluat treptat și s-a extins, ajungând să cuprindă și copiii români din străinătate care nu mai vorbeau limba maternă. „Medicii specialiști în sănătate mintală au putut să consilieze părinții din diaspora și le-au explicat cât de important este ca acești copii să-și cunoască limba paternă, limba lor de acasă. Aceasta a fost una dintre cele mai mari realizări ale noastre, pentru că nu ne-am imaginat, acum cinci ani, că se va ajunge la un val de reîntoarcere atât de mare.”
Pandemia a jucat un rol esențial în accelerarea acestui proces. "După pandemie, am constatat că zeci de mii de copii reveneau în țară, iar școlile nu făceau față provocărilor legate de reintegrarea lor. A fost nevoie de un efort major pentru a ajuta nu doar copiii, ci și întreaga familie. După valul inițial de încercări de reintegrare a copiilor, a apărut și nevoia de a sprijini familiile. Degeaba construim noi un culoar, creăm un sistem școlar românesc pregătit să răspundă nevoilor copilului revenit în țară dacă lucrăm și la ceea ce ar putea să ajute familia.”
Claudia Puiu a vorbit și despre rolul crucial pe care l-au avut GAL și alte organizații în facilitarea acestui proces, oferind soluții de finanțare și încurajând antreprenoriatul. „Aici este rolul GAL-ului. Împreună cu factorii decidenți care pot veni cu soluții de finanțare, de încurajare a antreprenoriatului, ei au avut un aport extraordinar. Și în continuare încercăm să informăm că există soluții pentru finanțări. Și există și oportunități deosebite de a lucra pe exact ce finanțează ei cel mai bine. Și sunt încurajate finanțări în mediul rural".
Unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate cu sprijinul GAL a fost orientat către copiii din mediul rural. "Noi, diaspora, am venit cu un concept de educație în mediul rural, pe care l-am prezentat lui Alex (Alexandru Iovescu, președintele Grupului de acțiune locală Timișul de Centru și consilier județean, n.r.) și lui Ghizela Kanals. Li s-a părut extrem de interesant. Li s-a părut extrem de important să dăm valoare copilului din mediul rural. Noi am venit pe un coridor de intervenție, într-adevăr. În momentul acela veneam pe un coridor de intervenție, dar în momentul acesta nu mai este intervenție, este oportunitate".
Această inițiativă a venit inițial ca o măsură de intervenție, însă acum a devenit o oportunitate de a schimba perspectivele educației din mediul rural. "Am încercat să arătăm ce putem noi să aducem. Know-how, viziune, mentalitate și interesul pentru tot ceea ce înseamnă educație în mediul rural. Copilul român care este acolo, în satul lui, noi considerăm că în momentul acesta nu este suficient de încurajat pentru a se dezvolta în mediul în care este. E foarte greu să-i vedeți pe acești copii care vin din sate, peste tot în lume, cum fac munci manuale, cum muncesc extrem de bine. Sunt punctuali, sunt muncitori. Și să-l întrebi: 'De ce ai plecat?'. 'Am plecat pentru că satul meu era pustiu. Satul meu nu mai oferea nimic'. Pentru asta noi trebuie să lucrăm și lucrăm împreună", mai spune președinta Centrului Franco-Român din Bordeaux.
Urmărește emisiunea integrală:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News