Furtunile din Germania au afectat grav Renania - Palatinat marți seara, 12 septembrie. Bucațile de grindină, unele de mărimea unor mingi de golf, au căzut asupra comunității viticole, lăsând în urmă viță de vie fără frunze și struguri distruși.
La începutul lunii mai, însă, podgoriile vinificatorilor din sudul Badenului (Baden-Württemberg) au fost lovite de furtuni masive de grindină. La acea vreme, viticultorii au raportat eșecuri de recoltă între 60 și 90 la sută. La Worms situația ar putea fi și mai rea. „În podgoriile afectate de grindină, am pierdut până la 100% din struguri în unele cazuri”, a declarat miercuri, 13 septembrie, un purtător de cuvânt al Institutului German al Vinului (DWI) pentru agenția de presă dpa.
În urmă cu trei săptămâni, furtunile cu inundații au lovit puternic regiunea Mainz și Rheinhessen. Viile din Worms au fost deja deteriorate de grindină. De data aceasta, „câteva sute de hectare de viticultura și teren arabil, cultivat cu ceapă și sfecla de zahăr” au fost afectate, informează Andreas Köhr, purtător de cuvânt de presă al Asociației Fermierilor și Viticultorilor din Renania-Palatinat de Sud, la solicitarea IPPEN.MEDIA. Rheinhessen este cea mai mare regiune viticolă din Germania, cu aproximativ 26.500 de hectare de vii.
„Viticultorii au fost loviți puternic deoarece grindina a distrus parțial munca unui an întreg. Unele companii sunt afectate pentru a doua oară din cauza grindinei de la sfârșitul lunii august în aceeași regiune”, explică Andreas Köhr. Din cauza precipitațiilor abundente, unele dintre podgorii nu sunt încă accesibile, deși viticultorii ar dori să efectueze o recoltă rapidă după dezastrul furtunii. În zona urbană Worms, grindina mare a distrus „geamurile și mașinile”, iar multe apa a inundat mai multe subsoluri.
Potrivit Ministerului Afacerilor Economice, Transporturilor, Agriculturii și Viticulturii din Statul Renania-Palatinat, plasele de protecție pot fi eligibile pentru finanțare. După o întrebare a Bundestag-ului german, ministerul a declarat: „Condițiile diferă în funcție de faptul dacă producătorul în cauză este sau nu membru al unei organizații de producători”.
În aprilie vinificatorii din Germania au produs mai mult vin de calitate. Cu referire la Oficiul Federal de Statistică, în 2022 au fost produși un total de 8,94 milioane de hectolitri de vin și must, adică cu 6% mai mult decât în 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News