Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Delegație la Viena. România caută o cale de ieșire din blocajul Schengen: „Sondăm dacă mai avem un partener de încredere în Austria“
WhatsApp
Austria continuă să blocheze admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Pentru a găsi o cale de ieșire din această situație delicată, o delegație română s-a deplasat luni la Viena. "Vrem să sondăm dacă mai avem un partener de încredere în Austria și dacă va fi posibilă întocmirea unei foi de parcurs", a declarat șeful delegației, Titus Corlățean, citat de presa austriacă. 

Scopul discuțiilor este de a "restabili încrederea reciprocă și de a reconstrui punțile dintre cele două state, care au fost destul de deteriorate", a declarat luni, într-o conferință de presă la Asociația Presei Străine din Viena, Titus Corlățean, președintele Comisiei de politică externă din Senatul României. Problema migrației ar putea fi, de asemenea, discutată, dar este important să nu se amestece cele două subiecte, a subliniat el.

România în Schengen: „Sondăm dacă mai avem un partener de încredere în Austria“

 

Veto-ul Austriei împotriva admiterii României în spațiul Schengen fără controale la frontiere a provocat "daune grave" și a alimentat, de asemenea, forțele antieuropene din țara est-europeană, a reclamat șeful delegației. Având în vedere că anul viitor sunt programate patru alegeri - alegerile europene, precum și alegerile locale, parlamentare și prezidențiale - este important ca anul acesta să se facă pași concreți în privința Schengen, a îndemnat Corlățean.

Prejudiciul economic cauzat României de întârzierea aderării la Schengen este, de asemenea, mare, a spus el, iar acest lucru afectează și companiile austriece. Cozile lungi de camioane care așteaptă la granițe ar avea un impact negativ asupra mediului, a spus Corlățean.

Șeful delegației române se plânge de "ezitare"


Cu toate acestea, nu a fost ușor de alcătuit programul de discuții, s-a plâns politicianul român. "Nu suntem obișnuiți să vedem atâta ezitare" în reluarea unui dialog, a declarat Corlățean, care reclamase săptămâna trecută, în publicația "Standard" că nici reprezentanții Ministerului de Interne și nici cei ai Ministerului de Externe nu vor primi delegația română. 

Pe lângă un șef de secție de la Ministerul de Externe, luni au fost prevăzute discuții cu președinta Comisiei de Afaceri Externe a Consiliului Național, Pamela Rendi-Wagner, cu primarul Vienei, Michael Ludwig (ambii SPÖ), cu fostul președinte federal Heinz Fischer și cu reprezentanți ai comunității românești din Viena, relatează Krone.

 

-------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel