Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Decizii luate în ședința CSAT la Palatul Cotroceni. Războiul din Ucraina și cumpărarea de echipamente pentru Armata Română, pe agendă
WhatsApp
Deciziile luate în ședința CSAT la Palatul Cotroceni. Războiul din Ucraina și cumpărarea de echipamente pentru Armata Română au fost pe subiectele pe agendă.
Ședință CSAT la Palatul Controceni (Foto: Presidency)

Joi, 19 septembrie 2024, la Palatul Cotroceni a avut loc ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. Principalul subiect abordat a fost evoluția conflictului ruso-ucrainean și impactul acestuia asupra securității regionale la Marea Neagră. În cadrul ședinței s-au discutat măsuri suplimentare pentru combaterea și descurajarea amenințărilor de securitate, precum și opțiuni pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.

Consiliul a analizat ultimele escaladări ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind încălcările flagrante ale dreptului internațional de către Moscova. S-a discutat impactul acestor evenimente asupra securității regionale și s-au analizat măsuri pentru a întări capacitatea de răspuns a Alianței NATO în zona Mării Negre.

Un alt subiect de pe agenda CSAT a fost consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova. S-au subliniat riscurile și provocările cu care se confruntă Chișinăul în contextul integrării europene și a acțiunilor hibride ale Federației Ruse. România își reafirmă susținerea pentru parcursul european al Republicii Moldova și angajamentul de a oferi sprijin pentru implementarea reformelor necesare.

CSAT a aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) al Uniunii Europene. Noul pact urmărește creșterea eficacității și flexibilității misiunilor civile ale UE. România intenționează să se implice mai eficient în aceste misiuni, valorificând experiența dobândită de specialiștii săi.

Plan de înzestrare a Armatei României

 

În cadrul ședinței s-a discutat și Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025-2034. Documentul prevede reanalizarea și reconfigurarea programelor de înzestrare în contextul schimbărilor majore din mediul de securitate regional, cauzate de agresivitatea Federației Ruse. Acesta vizează creșterea capacităților de apărare, inclusiv prin producerea și dezvoltarea de noi echipamente militare în țară.

CSAT a subliniat importanța dezvoltării capacităților industriale naționale pentru asigurarea securității aprovizionării și producerea de tehnică militară modernă. Creșterea alocațiilor bugetare pentru apărare va avea un impact pozitiv asupra industriei de profil din România, oferind oportunitatea de modernizare și colaborare cu companii internaționale pentru implementarea de noi tehnologii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel