Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce vrea PNL să-l facă senator pe Iohannis? Ciucă: "Experiența lui nu trebuie irosită" 
WhatsApp
Liderii PNL trebuie să justifice decizia de a-l pune pe Iohannis pe lista pentru senatori, după ce acesta nu a reușit să obțină nici o funcție importantă la NATO sau UE, iar cea de înalt reprezentant al Ucrainei nu i-a convenit. 
Foto: Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidențială

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a spus miercuri că proiectul propus de liberali, care ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, urmărește să restabilească un drept democratic fundamental: acela ca orice cetățean să poată alege și să fie ales. Ciucă a vorbit despre importanța "experienței vaste" a lui Iohannis în domeniul politicii externe și al apărării și a spus că această expertiză "nu se irosește", ci "trebuie valorificată într-un anume fel".

"Decizia aceasta vine să restabilească un drept democratic, şi anume dreptul fiecărui cetăţean de a alege şi de a fi ales. Nu este vorba doar de preşedintele Iohannis, nu vorbim de persoană, vorbim de dreptul absolut democratic al unui cetăţean să aleagă şi să fie ales. Ca atare, în momentul de faţă, restabilim acest drept, această libertate", a explicat liderul PNL, într-un interviu acordat la ProTV, întrebat fiind despre acest proiect legislativ.

În ceea ce privește momentul ales pentru depunerea proiectului, Nicolae Ciucă a afirmat că PNL a valorificat întotdeauna experiența liderilor săi.

Iohannis, îngrijorat că rămâne fără loc de muncă?

 

"La toate evenimentele politice care au avut loc în anul acesta am considerat că este momentul să venim cu o astfel de decizie, ţinând cont că noi, Partidul Naţional Liberal, de fiecare dată, şi dacă vă uitaţi şi în statutul nostru, am valorificat toată experienţa acumulată de către liderii partidului. Nu avem niciun lider de partid care să nu fie în Biroul Politic Naţional", a precizat acesta.

Întrebat dacă există îngrijorarea că președintele Iohannis ar putea rămâne fără "un job" în politică, Ciucă a răspuns:

"Nu este vorba de job, este chestiunea că nu-i dăm un job, ci românii, dacă îl vor alege, înseamnă că domnia sa va face parte din viitorul Parlament, dacă va decide să candideze".

Ciucă a insistat că proiectul legislativ nu reprezintă altceva decât reabilitarea unui drept constituțional pentru orice cetățean care nu a fost condamnat și care respectă toate prevederile constituționale.

"Preşedintele Iohannis - n-am avut niciodată niciun fel de limitare să spun despre domnia sa două lucruri absolut esenţiale: a fost un preşedinte cinstit şi a avut un comportament absolut democratic, a avut o experienţă şi are o experienţă în politica externă şi în tot ceea ce înseamnă spectrul problemelor de apărare, motiv pentru care o astfel de experienţă nu se iroseşte, ea trebuie valorificată într-un anume fel", a declarat liderul PNL.

Legat de percepția că președintele Iohannis a fost mai puțin prezent în ultimele luni și că încrederea în el a scăzut, Ciucă a răspuns că această situație este similară cu cea a partidelor aflate la guvernare.

"La fel ca la partidele aflate la guvernare, şi la preşedinţii aflaţi în funcţie apare acea eroare generată de timpul petrecut în funcţie şi, în momentul de faţă, sigur există şi obiectivism şi subiectivism în analizarea unei persoane care a îndeplinit o anumită funcţie", a mai spus Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel