Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce trebuie să consumi prune uscate? Pot preveni una dintre cele mai întâlnite boli la femei, spun specialiștii
WhatsApp
Consumul a 5-6 prune uscate pe zi poate preveni una dintre cele mai întâlnite boli, în special la femeile de peste 50 de ani: pierderea osoasă sau osteoporoza.
De ce trebuie să consumi prune uscate? Pot preveni una dintre cele mai întâlnite boli la femei, spun specialiștii / Foto: Unsplash

Osteoporoza este o afecțiune în care oasele unei persoane își pierd densitatea și masa, ceea ce face ca oasele să fie mai predispuse să se rupă. Potrivit Fundației Naționale pentru Osteoporoză, aproximativ 44 de milioane de persoane au o densitate osoasă deficitară, ceea ce îi expune la riscul de osteoporoză.

 

Osteoporoza apare cel mai frecvent la femeile aflate la postmenopauză

 

Jumătate dintre femeile cu vârsta de peste 50 de ani prezintă un risc crescut de rupere a unui os, iar la bărbați doar unul din patru. Pierderea masei și densității osoase poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, osteoporoza este mai frecventă în rândul persoanelor în vârstă.

În 2017-2018, 19,6% dintre femeile de peste 50 de ani au dezvoltat această afecțiune - un procent mai mare decât numărul femeilor care au suferit atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale sau care dezvoltă cancer de sân, la un loc.

Oasele șoldului, vertebrele coloanei vertebrale și încheietura mâinii sunt cele mai frecvente locuri de apariție a fracturilor osoase datorate osteoporozei, deși acestea pot apărea la orice os. Pentru persoanele în vârstă, fracturile de șold pot fi deosebit de grave.

 

Consumul a 5-6 prune uscate pe zi poate opri avansarea osteoporozei

 

Un nou studiu randomizat controlat demonstrează că consumul a 5-6 prune uscate pe zi poate opri avansarea osteoporozei la femeile aflate la postmenopauză, comparativ cu un grup de control care nu a consumat acest fruct.

Acesta este cel de-al doilea dintr-o pereche de studii realizate de cercetătorii de la Penn State University din University Park, Pennsylvania. 

Cercetarea, finanțată de California Prune Board, a fost prezentată la reuniunea anuală a North American Menopause Society din Atlanta, Georgia, în octombrie 2022.

 

De ce prune uscate?

 

Investigatorul principal, Dr. Mary Jane De Souza, a declarat pentru Medical News Today că cercetătorii au analizat legăturile dintre prunele uscate și sănătatea oaselor de mulți ani.

"Cea mai recentă cercetare a noastră reprezintă cel mai mare studiu, cu o cohortă de peste 200 de femei aflate la postmenopauză, pentru a investiga legătura dintre prunele uscate și sănătatea osoasă favorabilă", a spus ea.

"Studiul nostru este primul care a dezvăluit că un consum de doar 5-6 prune uscate pe zi a prevenit pierderea densității minerale osoase la nivelul șoldului, locul care îngrijorează cel mai mult bărbații și femeile care îmbătrânesc, deoarece fracturile de șold duc în mod obișnuit la spitalizare, la scăderea calității vieții și la pierderea independenței.", spune Dr. Mary Jane De Souza.

 

Șase prune uscate pe zi pot fi suficiente

 

Cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri. Unul, grupul de control, nu a mâncat prune uscate. Un alt grup a mâncat 5-6 prune uscate zilnic, iar un altul a consumat 10-12 prune uscate în fiecare zi.

Beneficiul prunelor uscate a fost cel mai demonstrabil la 5-6 zilnic, fără niciun beneficiu pentru consumul mai multor prune uscate.

"Principalele diferențe au fost că am avut o rată de abandon mult mai mică în grupul cu 5-6 prune uscate pe zi - 15%, comparativ cu o rată de abandon de 41% în grupul cu 10-12 prune uscate pe zi", a declarat Dr. De Souza.

 

Cum ajută prunele uscate la oase

 

"Acest fruct întreg conține mai multe vitamine și minerale importante pentru oase, inclusiv bor, potasiu, cupru și vitamina K. Prunele uscate conțin, de asemenea, polifenoli - compuși bioactivi care par să joace un rol în formarea oaselor", a declarat Dr. De Souza.

Ea a remarcat efectele antiinflamatorii ale prunele uscate, spunând că "au studiat în mod specific acest efect și vor raporta aceste rezultate în curând".

"Suntem nerăbdători să continuăm acest tip de cercetări legate de sănătatea oaselor, extinzând în același timp investigațiile privind influența prunelor uscate asupra axei intestinului și a oaselor și ce ar putea dezvălui cercetarea despre această legătură", a adăugat ea.

 

Ce să mâncați pentru sănătatea oaselor

 

Michelle Routhenstein, dietetician cardiolog la EntirelyNourished.com, care nu a fost implicată în studiu, a sugerat pentru Medical News Today modalități suplimentare de menținere a sănătății oaselor:

"Alte strategii dietetice care pot ajuta la combaterea pierderii osoase și la susținerea rezistenței oaselor includ consumul din alimente a unor cantități adecvate de calciu, vitamina D, magneziu, potasiu și vitamina K".

"V-aș recomanda cu căldură să obțineți calciu din alimente precum sardinele, iaurtul și varza de varză. Alte alimente bogate în vitamina K, magneziu și potasiu includ edamame și verdețuri cu frunze, cum ar fi salata elvețiană și varza kale.", explică Michelle Routhenstein

Routhenstein a adăugat că, pentru cei care doresc să folosească suplimente pentru a-și menține oasele sănătoase, ea a recomandat "evitarea suplimentelor de calciu în doze mari, peste 500 mg, din cauza capacității sale de a provoca calcifierea arterelor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
31 oct 2023, 12:34
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel