Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De ce a refuzat Austria intrarea României în Schenghen? Gerhard Karner: „Mai avem mult de muncă”
WhatsApp
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, cel care alături de cancelarul Karl Nehammer a blocat aderarea României la spațiul Schengen, a făcut, în urmă cu scurt timp, declarații de presă în care a motivat decizia luată de atunci. 
Austria menține dreptul său de veto cu privire la intrarea României în Schengen, în ciuda presiunilor UE

Întrebat de ce a votat împotriva României pentru aderare la Spațiul Schengen, Karner a răspuns: „În primul rând pentru că avem un sistem care nu funcționează. Dacă există controale pe care le efectuați dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale însă și între Germania și Austria. Asta înseamnă că și cetățenii austrieci dacă se duc în Germania sunt controlați. Franța face la fel cu Germania. Aș putea să vă dau mai multe exemple. Aceasta este dovada că sistemul nu funcționează și că interesul nostru bilateral este să vedem că acest sistem să înceapă să funcționeze cu frontiere externe funcționale. De aceea suntem parteneri apropiați care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii pași i-am reușit, dar mai avem mult de muncă. Dacă vedem că mai sunt atât de multe controale la frontiere în Europa, care n-ar trebui să existe. Dacă vorbim de securitate, aceste controale interne există, de aceea luptăm împreună”.

„Nu pot să vă ofer astăzi o dată, în primul rând vreau să obținem rezultate împreună”, a mai spus ministrul austriac de Interne. „În primul rând vreau să obținem rezultate împreună pentru ca UJE să fie protejată la frontierele externe. (...) Suntem departe de acel moment ca să putem susține că sistemul e funcțional”, adaugă Karner.

Lucian Bode l-a primit miercuri, la sediul MAI, pe ministrul austriac de interne Gerhard Karner.

Pe 8 decembrie 2022 Austria a fost singura țară care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel