Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
De 6 ori mai multe zboruri de vară anulate față de 2019: La cât a ajuns costul mediu al zborurilor românilor spre străinătate
WhatsApp
În acest an, peste 35% dintre zborurile de vară au fost modificate sau anulate, față de maxim 5% în 2019. Orașele europene au revenit în vogă, Paris, Londra sau Madrid fiind printre preferatele românilor. Ruta cea mai vândută a fost București – Londra.
Foto ILUSTRATIV

Vânzările de biletele de avion din vara anului 2021 se apropie de nivelul pre-pandemic, deși efectele pandemiei sunt încă evidente la nivel de industrie, spun specialiștii Vola.ro.

Printre principalele motive care au dus la revenirea rapidă a cererii turistice în perioada analizată se numără anunțurile legate de redeschiderea multiplelor destinații din Europa, condițiile de călătorie simplificate odată cu eliberarea certificatelor verzi, precum și un număr mai scăzut de cazuri COVID pe timpul verii, care, împreună cu numărul în creștere de persoane vaccinate, au dat românilor o mai mare încredere în a-și relua călătoriile.

De asemenea, turiștii se acomodează cu volatilitatea condițiilor pandemice de călătorie, cu formularele online de completat, cu testele COVID sau antigen mult mai ușor de efectuat și la prețuri mult mai mici decât în urmă cu ceva luni, iar aceste aspecte se observă la nivelul rezervărilor.

De 6 ori mai multe zboruri de vară anulate față de 2019

 

Potrivit companiei, deși vânzările de bilete de avion se apropie de nivelul prepandemic în cazul agenției de turism online, la nivelul industriei aviatice, volumele se situează mult sub valorile așteptate. În plus, schimbările impuse de autorități au limitat cererea la nivel european, determinând instabilități cu privire la operarea zborurilor. Drept urmare, dacă în 2019 doar maxim 5% dintre zboruri sufereau modificări sau erau anulate, în 2021 peste 35% dintre zborurile din sezonul de vară au fost afectate de întârzieri sau anulări.

Destinațiile preferate de români în perioada iunie-august 2021 rămân în mare parte neschimbate, în top 5 țări fiind țări cu mari comunități de români. Astfel, principalele destinații externe spre care s-au îndreptat turiștii români în această vară se regăsesc Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Franța și Belgia, la care se adaugă și Grecia, unde se practică preponderent turismul de relaxare și agrement.

În primele două luni de vară, Grecia s-a aflat chiar în top 10 rute achiziționate. După trecerea acestei țări pe lista roșie la începutul lunii august, numărul rezervărilor a scăzut cu 34%.

Costul mediu al zborurilor românilor spre străinătate

 

Pe de altă parte, pentru Marea Britanie, țară care, la finalul lunii iulie, a eliminat obligativitatea carantinei pentru români, a crescut substanțial cererea, în iulie și august. A devenit cea mai vânduta rută dus-întors, prețul mediu al unui bilet de avion pe această rută fiind de 124 de euro, la un nivel similar cu prețul plătit pentru rute interne, adică 113 de euro.

În același timp, pentru un bilet spre Spania, românii au plătit, în medie, 321 de euro, iar pentru Italia aproape jumătate, 167 de euro.

Biletele spre Grecia au costat, în medie, 200 de euro, însă mulți români au ales să călătorească spre Elada cu mașina personală.

În general, prețurile medii au revenit la valorile pre-pandemie după ce au atins un minim în vara anului 2020.

Vacanțele în capitalele europene au revenit în voga în această vară. Orașe foarte populare la nivel mondial, precum Paris, Londra, Madrid, Barcelona, Roma, Milano și chiar țările nordice au fost din nou în topul preferințelor turiștilor români.

În plus, de îndată ce autoritățile române au anunțat ridicarea restricțiilor pentru evenimente, trei festivaluri din Cluj-Napoca și-au anunțat redeschiderea, ceea ce a declanșat o creștere vizibilă a cererii de bilete de avion pe această rută în lunile iulie și august, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel