Temperaturile ridicate, diferitele tipuri de alimente și dificultățile de a o spăla în chiuvetă, fac sarcina curățării tăvii cuptorului o adevărată corvoadă pentru gospodine. Dacă adăugăm la asta faptul că mâncarea se lipește de multe ori de ea și nu iese în niciun fel, avem rețeta perfectă pentru a renunța la folosirea cuptorului, ceea ce poate fi, de asemenea, o provocare pentru curățenie. Dar aceasta este o greșeală. Cuptorul poate fi cel mai bun aliat al tău în bucătărie, iar, cu trucurile potrivite, curățarea tăvii cuptorului nu mai este o problemă.
Murdăria de pe tava de copt este de obicei cauzată de grăsime și, mai ales, de grăsimea arsă. Așadar, vom avea nevoie de produse de degresare și, de asemenea, de unele produse ușor abrazive, dar atenție la acestea din urmă, pentru că riscăm să deteriorăm tava.
Te-ar putea interesa și: Sticla cuptorului este murdară? Este suficient doar 1 ingredient și urmele de ulei ars dispar ca prin minune
Deși poate părea o prostie, prima opțiune ar trebui să fie folosirea detergentului de vase și a unui burete de curățat. Deși este mult mai blând decât alte substanțe chimice, detergentul este de fapt un degresant, iar buretele de curățat este abraziv, așa că, dacă petele de pe tavă nu sunt prea mari sau credeți că nu sunt prea lipite, aceasta este probabil cea mai bună opțiune.
Dacă aveți nevoie de ceva mai puternic, puteți încerca întotdeauna un burete de curățat din oțel sau aluminiu (tip nana). Trebuie să aveți grijă cu această opțiune, deoarece vă puteți zgâria tava cuptorului, așa că, dacă nu sunteți sigur, cel mai bine este să încercați într-un colț mic, pentru a vă asigura că nu veți deteriora tava.
Deși nu se dizolvă în grăsime, poate ajuta la absorbția acesteia, motiv pentru care sarea poate fi de mare ajutor în curățarea casei. Pentru a îndepărta grăsimea, puteți acoperi cu sare o ustensilă de bucătărie unsuroasă, ca în acest caz tava de la cuptor. Dacă doriți, puteți lăsa câteva minute și apoi îndepărtați sarea și grăsimea cu o cârpă.
Acest lucru are un dublu beneficiu: pe de o parte, evitați să aruncați uleiul în chiuvetă și, pe de altă parte, veți economisi timp și efort la frecare. De asemenea, în cazul în care există reziduuri lipite, sarea poate acționa ca un abraziv ușor, astfel încât le puteți îndepărta cu puțină frecare.
Bicarbonatul de sodiu este foarte util pentru multe lucruri, unul dintre ele fiind curățarea reziduurilor de grăsime. Fiind un compus ușor alcalin, acesta poate descompune mai ușor moleculele de grăsime, ceea ce vă va ajuta să vă curățați tava de copt. Și este, de asemenea, abraziv, așa că este o soluție excelentă. Îl puteți folosi cu puțină apă, dar nu prea multă, altfel se va dizolva complet și va fi mai puțin eficient.
Dacă niciunul dintre aceste trucuri nu a funcționat pentru dumneavoastră, o idee bună este să curățați cu un produs chimic mai puternic, cum ar fi amoniacul. Ca și bicarbonatul de sodiu, amoniacul este un produs alcalin, dar este mult mai puternic. De aceea, vă va ajuta cu grăsimea acumulată pe tava de copt.
Pentru un rezultat mai bun sau pentru tăvile de copt foarte murdare, puteți să o turnați pe tavă și să o puneți într-o pungă de gunoi. În acest fel, îl puteți lăsa să lucreze mai mult timp fără a avea produse dure pe blatul de lucru. După ce a acționat, frecați tava cu un burete de curățat normal sau cu unul din aluminiu și nu va mai exista murdărie, care să reziste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News