Publicitate
Primul tur al alegerilor pentru desemnarea președintelui României se desfășoară în premieră, în străinătate timp de trei zile, între 8 și 10 noiembrie 2019, iar al doilea tur are loc între 22 și 24 noiembrie 2019, tot pe parcursul a trei zile. Românii din Diaspora care au optat pentru votul prin corespondență vor primi prin Poșta Română un plic care conține documentele necesare pentru această opțiune de vot.
Astfel, odată primit, plicul trebuie desfăcut cu foarte mare grijă. În interior se vor regăsi următoarele: un plic exterior cu mențiunea 'turul I', un plic exterior cu mențiunea 'turul II', informații cu instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot și instrucțiuni privind termenele de livrare.
Mai departe, în interiorul plicului cu mențiunea 'turul I' se vor găsi: un plic neinscripționat, etichetă pentru sigilarea votului, un certificat de alegător, etichetă cu adresa Biroului Electoral pentru votul prin corespondență și autocolantul 'a nu se franca'. În plicul neinscripționat se va regăsi BULETINUL de VOT și AUTOCOLANTUL cu mențiunea 'VOTAT' (care înlocuiește practic ștampila). Tot în același plic se regăsește și o etichetă de siguranță pentru sigiliarea plicului.
Mai departe, se analizează buletinul de vot care are mențiunea 'turul I', se scoate autocolantul cu mențiunea 'votat' și se aplică pe candidatul preferat. Se închide buletinul de vot și se introduce în plicul interior. Se lipește plicul interior ce conține doar buletinul de vot, ce se sigilează apoi cu eticheta de siguranță. Se selectează certificatul de alegător: scrieți data pe el și semnați. Se ia apoi plicul exterior ce are pe spate o etichetă cu datele dumneavoastră de identificare, dar și mențiunea 'turul 1'.
Plicul cu buletinul de vot pentru turul I trebuie să ajungă la Biroul Electoral pentru Votul prin Corespodență, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular până la data de 7 noiembrie.
Pentru votul din turul II trebuie urmată aceeași procedură folosind materialele din plicul inscripționat 'turul II'. Plicul cu buletinul de vot pentru turul secund trebuie să ajungă la Biroul Electoral pentru Votul prin Corespodență, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular până la data de 21 noiembrie.
Pentru o mai bună ilustrare a procesului de vot prin corespodență, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a postat pe YouTube şi pe Facebook un videoclip în parteneriat cu Televiziunea Română, prin care ilustrează tehnica votării la alegerile prezidenţiale, venind astfel în sprijinul românilor care votează în diaspora.
Iată imaginile:
Atenție însă, alegătorul pentru care Biroul Electoral pentru Votul prin Corespondență a înregistrat primirea plicului exterior nu își poate poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul secției de votare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News